TU Bouwkunde verwoest; schatten verloren

TU DelftNa bijna een etmaal kon de brandweer woensdagochtend  het signaal brandmeester geven bij het gebouw van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Het gebouw aan de Berlageweg is voor een deel ingestort.  Het gebouw van 13 etages is vanaf de 3e verdieping volledig uitgebrand. Het vuur ontstond door kortsluiting op de 7e etage. De bibliotheek en de opslagkelder zijn gespaard voor de vuurzee, maar volgens een woordvoerder is van buitenaf niet te zien wat zich er binnen moet hebben afgespeeld. Zie laatste update: 'Brandweer redt kunstschatten'.

Bouwkundigen vrezen dat waardevolle antieke stukken verloren zijn gegaan: schaalmodellen van hout en karton, niet alleen van studenten, maar ook van grootheden als le Corbusier, Duiker, Loos, Frank Lloyd Wright en Gerrit Rietveld. Daarnaast een collectie stoelen van onder andere Rietveld. Volgens de TU Delft is de totale schade nog niet vast te stellen, maar veel onderzoekswerk en historisch materiaal zal verloren zijn gegaan. Alle centraal opgeslagen computerbestanden zijn gered. De brandweer kon al snel na het uitbreken van de brand het gebouw wegens instortingsgevaar niet meer in.

Lees ook:TU Bouwkunde: brandweer redt kunstschatten
Lees ook:Bataviawerf Lelystad door ramp getroffen
Lees ook:Grote brand verwoest Julianakerk in Rotterdam
Lees ook:Stedelijk Amsterdam opnieuw tijdelijk open
Lees ook:Museum Diorama Nunspeet afgebrand

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “TU Bouwkunde verwoest; schatten verloren

  1. Pingback: Dag van de Architectuur | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>