Carnaval: voorpret en pure pech

Carnaval betekent voorwerk, voorpret, maar soms pure pech (2012: klik hier). Iedere stad heeft zijn optocht met praalwagens. Daar zit maanden werk in, maar ook een lieve duit. De Vlaamse regering gaat de UNESCO vragen om het carnaval te erkennen als cultureel erfgoed: dan kunnen carnavalstoeten subsidies krijgen. Soms slaat het noodlot toe en was al het voorwerk voor niets, zoals afgelopen woensdag (2008) in het Oosten van Zeeuws Vlaanderen. Daar stonden elf grote carnavalwagens kant en klaar gestald in een loods in Heikant bij Hulst. Door kortsluiting ontstond vuur: de complete loods brandde af. Negen praalwagens gingen in vlammen op.   

Niet alleen was een half jaar bouwen voor niets geweest, maar daarnaast was het een dure grap: op de wagens stond dure geluidsapparatuur. Rob Kroes, dit jaar prins Carnaval van Hulst, zei bij ‘Een Vandaag’ dat een aantal firma’s die praalwagens maakte ‘zeker failliet zal zijn.’ Het carnavalsfeest in Hulst gaat wel door, al is de lol er dit jaar wel vanaf en zal de jaarlijkse optocht op zondag geminiseerd zijn: er zullen nu veel minder praalwagens meerijden.

Ook het weer (2008) zit niet mee. Carnaval valt dit jaar extreem vroeg, vanwege de ingewikkelde berekening op de kalender (40 dagen voor de eerste volle maan na het begin van de lente). Het nadeel van een vroeg carnaval kan de kans op slecht weer zijn: en dat lijkt uit te komen. In ‘Lampegat’ (Eindhoven) stromen de mensen toe. Leo van der Voort van de Federatie Eindhoven Carnaval: ‘We wisten het al lang, dus we hebben erop ingespeeld. Het enige dat jammer is, is dat het straatcarnaval eronder lijdt. De kroegen zullen bomvol zitten.’ Op de markt in Eindhoven staat een grote tent, die duizenden mensen kan herbergen.


Carnavalsvereniging de Tempeleers in Maastricht is er ook helemaal klaar voor, ondanks de slechte weersvoorspellingen. Volgens Frits Jongen van Tempeleers is ‘afgelasten geen optie, of het moet extreem slecht weer zijn. Of zoals in 2001: toch ging de optocht niet door vanwege de mkz-crisis. Een troost: het duurt nog 160 jaar eer carnaval weer zo vroeg valt.’

Lees ook:Maastricht: kom niet als jihadist verkleed naar carnaval
Lees ook:Sneeuw spelbreker carnavalsoptocht Maastricht
Lees ook:Carnavalsoptochten in Den Bosch, Breda en meerdere kleinere plaatsen afgelast
Lees ook:Ook vandaag geen praalwagens in Maastricht
Lees ook:Verlichte carnavalsoptochten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>