Carnaval: voorpret, drank en geld

Officieel is het op zaterdag 2 februari 2008 pas carnaval, maar hier en daar vond de aftrap al plaats (2012: klik hier). Afgelopen zaterdag waren er in Oeteldonk (Den Bosch) al ‘veurfeesten’ en ‘opwèrmers’, zoals het jaarlijkse Grand Gala du Kwek in Theater aan de Parade, een smartlappenfestival in de binnenstad en voor de kinderen een kindercarnaval in de Brabanthallen. Traditiegetrouw lopen twee Gelderse dorpen in de landstreek Liemers, ten Oosten van Arnhem, een week voor op de rest van het land. In Westervoort (vlakbij Arnhem) en in Herwen (bij de grens met Duitsland) reden afgelopen zondag de eerste optochten, met veel deelnemers en veel bekijks.

De gezondheidsdienst GGD adviseert feestgangers bijna het onmogelijke: tijdens carnaval niet meer dan zes pilsjes per dag drinken. En als dat niet lukt, dan in ieder geval ervoor zorgen dat je niet onderkoeld raakt en extra vitamines naar binnen krijgt. De leutpenning, de carnavalsmunt in Kielegat (Breda), wordt tien cent duurder: 1,90. Dat hebben de Bredase kasteleins besloten. Breda is vergeleken met andere steden in West-Brabant de duurste. De horecavereniging van de stad verbaast het niet: ‘Huurprijzen in Breda zijn een stuk hoger. In Amsterdam betaal je weer meer voor een pilsje dan hier. Vrij logisch.’ Feestvierders zijn er minder over te spreken.

Tijdens carnaval mogen de mensen niet gratis met het openbaar vervoer. Een aantal gemeenten in Noord Brabant had bij de provincie gepleit voor gratis bus –en treinvervoer tijdens carnaval om de verkeersveiligheid te verhogen. De provincie vindt het te duur en ‘niet nodig: later dit jaar komen er experimenten met gratis busvervoer: laten we die eerst afwachten. Buskaartjes zijn op veel plaatsen al goedkoop’, zei een woordvoerder van provincie Noord Brabant.

Lees ook:Jaarlijkse sleuteldragersborrel voor Prinsen Carnaval in provinciehuis Brabant
Lees ook:Elfde van de elfde is aftrap naar carnaval
Lees ook:Elfde van de elfde is aftrap naar carnaval
Lees ook:Begin carnavalsseizoen – elfde van de elfde
Lees ook:Elfde van de elfde – aftrap carnavalsseizoen

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Carnaval: voorpret, drank en geld

  1. Hanneke

    Ziet er goed uit Erik!!
    Er kan natuurlijk nooit genoeg aandacht aan carnaval besteed worden.
    Dit weekend ben ik ook van de partij en wel als ballerina, met tutu, helemaal in het roze.
    Moet zeggen dat afgelopen jaar het gratis OV in Tilburg mij wel erg goed bevallen was. Nu praten ze er zelfs over helemaal niet te rijden in Tilburg, oomdat de beveiliging niet snel genoeg ter plaatse is. Toch wel jammer dat er uberhaupt beveiliging nodig is, maar ja.
    Groetjes Hanneke

      /   Reply  / 
  2. Peter Buil

    Leuk artikel, Erik! Vooral de aardige wetenswaardigheden van en over carnaval, o.a., wanneer carnaval gevierd wordt. Hoewel ik uit het zuiden kom, toch wat nieuwe weetjes, zoals Venlo met de oudste carnavalsvereniging!!!
    Overigens in het zuiden wordt ‘carnaval’ steevast ‘Vastelaovend’ genoemd, hetgeen wat meer verwijst naar de dagen voor vasten en het dialect!
    Ziet er goed uit en leuk om te lezen.
    Ga zo door enne… ALAAF vanuit Groët Venlo (Tegelen dus).
    Groet, Peter Buil

      /   Reply  / 
  3. erik feenstra

    Beste ‘Vastelaovend-vierders’:
    ALAAF! Hopelijk is het weer niet zo guur als voorspeld. Hanneke: maak je foto’s van jezelf in je roze tutu? Peter: hoe dwaal jij rond door Tegelen?

      /   Reply  / 
  4. Peter Buil

    Helaas Erik, ik dwaal gewoon rond als mezelf. Ik ben niet zo’n carnavalvierder. Wel begeleid ik dit jaar de dames van de Garde, de vroeger ‘dansmarietjes’! vandaag de dag doen zij, buiten de ‘Gardedans’, ook een showdans, bij verschillende gelegenheden. Op die manier zie ik toch veel van de carnaval, maar sta er toch ook weer buiten.
    Het begeleiden van kinderen tussen de 14 en 17 jaar is leuk, maar ook lastig. Pubers, weet je, zij vertellen jouw wel wat leuk is. Verder is het goed om de middenstand, die rijkelijk vertegenwoordigd is in het carnavalsgebeuren, te leren kennen,
    Tot een volgende keer
    Groet,
    Peter

      /   Reply  / 
  5. Pingback: Carnaval: het feest voor vastentijd | Eropuit

  6. Pingback: Geen carnaval zonder carnavalshits | Eropuit

  7. Pingback: Carnaval: voorpret en pure pech | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>