Nationale Molendag 2012

Zaterdag 12 en/of zondag 13 mei 2012 (Moederdag) vindt de 40e editie plaats van de Nationale Molendag (2013: klik hier). Sinds 1974 wordt het iedere tweede zaterdag in mei gehouden (hier en daar ook op zondag): een dag waarop zoveel mogelijk molens draaien en hun deuren openzetten voor het publiek. In en om veel molens  zijn activiteiten als pannenkoeken bakken, markten en muziekfeesten. Ruim 700 molens nemen eraan deel en ontvangen samen meer dan 50.000 bezoekers. Op verschillende plekken in het land zijn fietsroutes langs molens uitgestippeld. Thema dit jaar is ‘verhalen’: bijzondere verhalen, gedichten en legendes over levens op en rond molens.

 

Molens staan nogal eens centraal in gezegden, sprookjes, legendes en andere vertellingen. Ze waren en zijn beeldbepalend in de geschiedenis van een dorp of stad. De aandacht voor molenverhalen sluit aan op het Jaar van het Immaterieel Erfgoed. Dit oer-Hollandse monument is bij uitstek de plek waar materieel en immaterieel erfgoed samenkomen. Veel molens gebruiken wind –en waterkracht om te zagen, graan tot meel te malen, olie uit zaden te persen en verf of papier te maken. Daarnaast waren molens essentieel voor droogmalen van waterplassen en reguleren van het waterpeil. Eind 19e eeuw namen stoom-, diesel –en elektrische gemalen die rol over. Veel oude molens zijn door de technische vooruitgang ingehaald en verdwenen, maar een aantal zijn bewaard gebleven en gerestaureerd. Naast Nationale Molendag zijn er regionale dagen, zoals de Westlandse Molendag (laatste zaterdag in juni), Zaanse Molendag (laatste zaterdag in september) en de Limburgse Molendag (eerste zondag van oktober). Het jaar 2007 was het Jaar van de Molen: toen was het precies 600 jaar geleden, dat in Alkmaar de eerste poldermolen in Holland werd gebouwd.

Lees ook:Nationale Molendag 2011
Lees ook:Nationale Molendag 2015
Lees ook:Zaterdag 14 en zondag 15 mei: Nationale Molendag 2016
Lees ook:Nationale Molendag 2014
Lees ook:Nationale Molendag 2017- 45e editie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>