Nationale Molendag 2011

Zaterdag 14 en/of zondag 15 mei 2011 vindt de 39e editie plaats van de Nationale Molendag (2013: klik hier). Onder het motto ‘Feest op de molen’ openen molenaars van honderden molens in het hele land op één van deze (of beide) dagen de deuren open. Speciaal voor deze gelegenheid heeft de fietswebsite een speciale gratis fietsknooppunten fietsroute uitgebracht. De Mooie Molen knooppuntenroute is 42 kilometer lang en voert langs 14 opengestelde molens in de omgeving van Alkmaar.

 

Doel is aandacht te vragen voor dit oer-Hollandse monument, zodat het molenaarsambacht niet verloren gaat. Veel molens gebruiken wind –en waterkracht om te zagen, graan tot meel te malen, olie uit zaden te persen en verf of papier te maken. Daarnaast waren molens altijd essentieel voor droogmalen van meren en reguleren van het waterpeil. Technische ontwikkelingen verdrongen de molens vanaf het eind van de 19e eeuw: stoom-, diesel –en elektrische gemalen namen de rol over. Veel oude exemplaren zijn door de technische vooruitgang ingehaald en verdwenen, maar een aantal zijn bewaard gebleven en gerestaureerd.

 

Vorig jaar openden ook gemalen hun deuren op de Molen –en Gemalendag. Dit jaar is weer gekozen voor de oer-Hollandse molens. Naast Nationale Molendag zijn er ook regionale molendagen, zoals de Westlandse molendag (laatste zaterdag in juni), Zaanse molendag (laatste zaterdag in september) en de Limburgse molendag (eerste zondag van oktober). Sinds 1972 was het iedere tweede zaterdag in mei Nationale Molendag. In 2008 viel deze dag in het Pinksterweekend en werd er een tweede Molendag aan vastgeknoopt. Het jaar 2007 was het Jaar van de Molen: toen was het precies 600 jaar geleden, dat in Alkmaar de eerste poldermolen in Holland werd gebouwd.

Lees ook:Nationale Molendag 2009
Lees ook:Nationale Molen -en Gemalendag 2010
Lees ook:Nationale Molendag 2015
Lees ook:Nationale Molendag 2012
Lees ook:Zaterdag 14 en zondag 15 mei: Nationale Molendag 2016

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>