Den Brielle viert inname door watergeuzen op 1 april

Op 1 april 1572 veroverden de watergeuzen Den Briel op de Spaanse overheersers. ‘ Op 1 april verloor Alva zijn bril’, is sindsdien de leus. De overwinning  zou het ontstaan van de 1 aprilgrap betekenen, maar dat blijkt helemaal niet waar te zijn: de 1 aprilgrap is  geen Nederlandse uitvinding en komt ook in andere landen voor. De bevrijding van het stadje ten zuidwesten van Rotterdam wèl, en dat wordt ieder jaar dunnetjes overgedaan (2012: klik hier). Vrijdag 1 april trekt de bevolking er massaal op uit in kledij uit die tijd en verzorgt een programma met figuren als: poorters, bedelaars, straatmuzikanten en monniken.

 

Om kwart voor tien roeit Coppelstock de haven in en komt aan wal bij zijn standbeeld aan de Buitenhaven. Daarna loopt hij mee in de optocht naar het stadhuis. Vanaf 11.00 uur zijn er inloopconcerten in de Catharijnekerk en om 14.00 uur begint het spel om de sleutel van de stad. Om 14.15 uur komt het geuzenschip de Prince Admiraal aan met aan boord ander andere Lumey en Blois van Treslong. Na de ontscheping volgt de tcht van de watergeuzen langs de Langesingel. Om 15.00 uur rammeien ze de Langepoort en daarna trekken ze het stadje binnen. Om 15.45 uur wordt de stad overgegeven aan de Prins van Oranje. Daarna is het feest in de stad met in de taveernen en herbergen geuzenmaaltijden, gerstenat en Spaanse wijn, ’s avonds wordt afgesloten met het Geuzenbal in dansschool De Werker.

Lees ook:Den Briel viert 440 jaar bevrijding van de Spanjaarden
Lees ook:Zaterdag 1 april doet Den Briel de inname door de Watergeuzen dunnetjes over
Lees ook:Brielle viert inname Den Briel
Lees ook:Prince komt naar North Sea Jazz Festival
Lees ook:Verrassingsconcert Prince in GelreDome

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>