Brielle viert inname Den Briel

download (3)Dinsdag 1 april 2014 viert Den Briel de inname van Den Briel in 1572 door de watergeuzen op de Spanjaarden, als eerste stad der vrije Nederlanden.  ‘Op 1 april verloor Alva zijn bril’, is sindsdien de leus. Het zou het ontstaan van de 1 aprilgrap verklaren, maar dat is niet zo: dat komt in veel landen voor en geen Nederlands bedenksel. De bevrijding van het stadje ten zuidwesten van Rotterdam wèl, en dat wordt ieder jaar gevierd.

De straten worden aangekleed met visnetten en waslijnen en historisch geklede straatgroepen trekken rond. ‘s Middags wordt een groot openluchtspel opgevoerd met kanongebulder en schijngevechten. Het Geuzenschip Prince Admirael, een replica van een Spaans galjoen, voert de watergeuzen aan. Zij rammen rond 15.00 uur de stadspoort en veroveren het stadje. Daarna is het feest in de stad met in de taveernen en herbergen geuzenmaaltijden, gerstenat en Spaanse wijn. Iedereen kan gratis naar binnen in het Historisch Museum Den Briel. ‘s Avonds is het (verklede) Geuzenbal in dansschool De Werker.

Lees ook:Zaterdag 1 april doet Den Briel de inname door de Watergeuzen dunnetjes over
Lees ook:Den Briel viert 440 jaar bevrijding van de Spanjaarden
Lees ook:Den Brielle viert inname door watergeuzen op 1 april
Lees ook:Almelose Havendagen 2011
Lees ook:Tilburg viert 200e verjaardag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>