Hanzedagen Harderwijk 2010

Woensdag 21 juli 2010 vindt de eerste van een serie Hanzedagen in Harderwijk plaats, dit jaar voor de vierde keer. Dit jaar in een nieuw jasje: de binnenstad blijft het decor van de braderie met zo’n 200 kramen, maar spelers van de pas opgerichte stichting Levende Historie Harderwijk spelen historische taferelen op allerlei plekken in de binnenstad. Op 21 en 28 juli en 4 augustus staat in de binnenstad van 10.00 tot 18.00 uur een braderie met zo’n 200 kramen. De burgemeester opent de Hanzedagen op 21 juli om 10.00 uur op de Smeepoortbrink. Die dag vindt het Stadsomroepers concours plaats om de Hanzetrofee.

 

Het beroep stamt waarschijnlijk uit het Engeland van Willem de Veroveraar, die boodschappers rondstuurde om zijn overwinning bekend te maken. Naast verkondigen van nieuws was het aankondigen van besluiten en wetten een hoofdtaak. Veel mensen konden niet lezen en schrijven, maar moesten wel de wetten wel kennen om ze na te kunnen leven. Stadsomroepers uit twintig Nederlandse en Vlaamse steden trekken door de binnenstad. Piratenkoor ‘Storm & Averij’ zingt zeemansliederen en het publiek kan aanmonsteren op een authentieke Harderwijker botter voor een vaartochtje over het Veluwemeer. Op 28 juli vindt het Zeekorenfestival plaats met vier koren: viswijvenkoor Sootjevisch, zeemanskoor Kaap Hoorn, shantykoor De Flagelanten en mannenkoor De Tippenzangers. De koren treden ’s middags op in het winkelgebied. De kinderen kunnen voor hun eigen vertier terecht in het Hortuspark.

 

Harderwijk vormde zo’n 750 jaar geleden samen met Deventer, Zutphen, Arnhem, Elburg en Nijmegen het ‘Gelders Verbond’ van Hanzesteden. In 1231 kreeg het toenmalige Herderewich stadsrechten, waaronder op het houden van week –en jaarmarkten. Harderwijk was rond 1280 lid van de Duitse Hanze, waarvan Lübeck het centrum was: een samenwerkingsverband van kooplieden, die in dezelfde producten handelden in verschillende steden. Schepen voeren naar de Oostzee met boter, kaas, vis, slachtvee, laken en linnen en kwamen terug met haring, wol, graan, hout en pels. Tegenwoordig is de Hanze een samenwerkingsverband tussen de vroegere Hanzesteden die ieder hun eigen Hanzedagen organiseren.

Lees ook:Hanzedagen Harderwijk
Lees ook:Duik in de Hanzetijd van de regio Niederrhein in Duitsland
Lees ook:Visserijdagen Harderwijk
Lees ook:De Internationale Hanzedagen in Kampen: muziek theater, kunst en avontuur
Lees ook:Aaltjesdag Harderwijk 2013

1 Reacties // Reageer

One thought on “Hanzedagen Harderwijk 2010

  1. G. Bouthoorn

    Hanzedagen Harderwijk met 200 kramen?? We hebben het hele centrum doorgestruind en we hebben hoogstens 10 kramen gezien! De overige 190 kramen hebben ze zeker in de opslag zien liggen…..Wat een aanfluiting zeg. Dit ben ik niet gewend van Harderwijk, jammer.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>