Paasvuren in Oost en Noord Nederland

Met Pasen worden sinds eeuwen paasvuren afgestoken in Drenthe, Groningen, Overijssel en Gelderland, maar in Friesland (vooral in de Stellingwerven) en Noord-Brabant zijn ze ook (2012: klik hier). Als de duisternis invalt, gaan tientallen meters hoge bulten met wekenlang verzameld hout in de vlam. Het spektakel trekt veel toeschouwers en is meestal een echt dorpsgebeuren. De vuren worden aangestoken van Denemarken tot aan Zwitserland en Oostenrijk en van Oost-Nederland tot aan de Harz. In ons land zijn de vuren in Twente het bekendst, vooral omdat het er daar zoveel zijn.

Paasvuren stammen waarschijnlijk af van vóór de christelijke tijden. In de 17e eeuw probeerde de protestantse kerk deze traditie uit te roeien. Aan het eind van de 20e eeuw kwamen paasvuren onder druk te staan van strenge milieuvoorschriften. Zo mag nu alleen snoeihout worden verzameld voor de bulten. Op eerste of tweede paasdag worden in een deel van Europa paasvuren aangestoken. Het wereldrecord van de grootste helemaal met de hand opgebouwde paasbult staat op naam van de buurtschap Esperlo in Holten (Overijssel), met een hoogte van ruim 27 meter kaphout van de Holterberg. Afhankelijk van het weer veroorzaken de vuren wel eens overlast, zoals luchtvervuiling. Drie jaar geleden wamen er veel klachten binnen, maar vorig jaar nauwelijks. In sommige delen van Europa brandt het paasvuur op Stille Zaterdag voor Pasen. Op Texel worden in de lente ook grote vuren afgestoken, maar dan op de nacht van 30 april op 1 mei: zogenaamde -‘meierblissen’. Het Duitse Nord-Friesland kent iets soortgelijks op 21 februari: het ‘biikebrennen’.

Lees ook:Paasvuren branden dit jaar slecht door de regen
Lees ook:Paasvuren in oost-Nederland
Lees ook:Paasvuren en andere tradities
Lees ook:Paasvuren 2014: het mag weer!
Lees ook:Paasvuren en andere tradities

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Paasvuren in Oost en Noord Nederland

  1. Pingback: Poaskearls en vlögeln in Ootmarsum | Eropuit

  2. Pingback: Eropuit met Pasen 2010 | Eropuit

  3. Pingback: Paasvuren en andere tradities | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>