Sint Maartenfeesten in Utrecht

download (1)Maandag 11 november is het Sint Maarten, wanneer kinderen met verkleed met lampionnen de deuren langsgaan en zingen in ruil voor snoep (2015: klik hier). Voor de stad Utrecht betekent Sint Maarten veel meer, want hij is de schutspatroon van de Domstad. Hij deelde zijn mantel met een bedelaar. Het rood-wit in het stadswapen symboliseert deze daad. In Europa is Utrecht een van de bekendere Sint Maarten-steden, dat er vrijdag 7 tot en met dinsdag 11 november een vijfdaags stadsevenement aan wijdt.

Een van de hoogtepunten wordt de Sint Maarten Parade: de lampi0nnenoptocht start zaterdag om 18.00 uur op het Domplein. Zondag is een vol programma met theater, muziek, rondleidingen, kinderprogramma, kerkelijke activiteiten en ‘s middags op de Stadhuisbrug, Vismarkt en Ganzenmarkt de Sint Maartens-markt. Op 15 locaties zijn activiteiten, zoals een ‘semoen’ (preek) van Vincent Bijlo in de Geertekerk over de lol van delen, de tentoonstelling ‘Naastenliefde’ in Museum Cartharijneconvent, een familieprogramma en bijzonder menu in Grand Hotel Karel V. Kindervertier is er onder meer in de Domkerk, de Bibliotheek en het Centraal Museum. Op 11 november, het ‘echte’ Sint Maarten, wordt de Sint-Maarten-vlag gehesen hij het oude stadhuis en trekken kinderen ‘s avonds zingend en bedelend om snoep van deur tot deur in veel Utrechtse wijken.

Lees ook:Sint Maarten Parade: hoogtepunt Sint Maarten Feesten in Utrecht
Lees ook:Sint Maartensfeesten 2017 in Utrecht
Lees ook:Sint Maartensfeesten Utrecht: zaterdag 5 t/m zondag 13 november
Lees ook:Sint Maarten stadsevenement in Utrecht
Lees ook:Sint Maarten – zingend langs de deuren in ruil voor snoep

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>