Africa in the Picture filmfestival

Dinsdag 2 november 2010 opent de Amsterdamse bioscoop het Ketelhuis zijn deuren voor het Africa in the Picture filmfestival (AITP; 2012: klik hier), met tot en met zondag 7 november in zes dagen tijd maar liefst vijftig speelfilms, documentaires, korte films en animaties uit Afrika en de Afrikaanse diaspora. Het filmfestival biedt ook een kleurrijk randprogramma, met een Afrikaanse festivalkeuken, debatten, Q&A’s en intieme feestjes. Aansluitend op het festival wordt een selectie van de films vertoond in Movie W in Wageningen, Verkadefabriek Den Bosch, Filmfoyer Tilburg en Filmhuis Den Haag (bron: persbericht).

 

Dit jaar vieren meerdere Afrikaanse landen hun vijftigjarige onafhankelijkheid: om die reden blikt AITP terug op de ontwikkeling van Afrikaanse cinema sinds de jaren zestig. AITP eert de zogeheten founding fathers van de Afrikaanse film, door een speciale serie klassiekers te tonen die het begin van de Afrikaanse cinema onder de aandacht brengen, zoals de door Martin Scorcesses gerestaureerde film ‘Touki Bouki’ van Djibril Diop Mambéty en ‘Mortu Nega’ van Flores Gomes. Het festival opent dit jaar met ‘Moloch Tropical’ van filmmaker Raoul Peck, over een Haïtiaans staatshoofd in zijn laatste dagen voordat de revolutie uitbreekt. Een speciaal retrospectief vertoont de hoogtepunten uit Peck’s filmcarrière, waarbij hij zelf aanwezig zal zijn.

 

Bijzonder is de vertoning van ‘Pumzi’ van filmmaker Wanuri Kahui. Deze eerste Afrikaanse sciencefictionfilm maakt momenteel furore in Amerika. ‘Glorious Exit’ gaat over vier halfbroers die in verschillende delen van de wereld wonen, elkaar ontmoeten bij de begrafenis van hun vader in Nigeria en daar worden geconfronteerd met de culturele verschillen tussen hun thuisland en het land van hun vader. De broers zijn alle vier aanwezig op het festival, bekijken voor het eerst bekijken gezamenlijk de film en delen hun ervaringen met het publiek.

 

Traditiegetrouw wordt bij AITP ruimschoots aandacht besteed aan de Maghreb landen en Afrikaanse diaspora films, met van eigen bodem werk van lokale filmmakers als Guilly Koster, Hesdy Londijk, Jeffrey Elmont en Jim Aasgier (Habbekrats). Tot slot organiseert AITP jaarlijks het Gay Africa filmprogramma, inmiddels uitgegroeid tot een belangrijk internationaal podium voor films die in eigen land onderhevig zijn aan politieke en publieke censuur. Elk jaar wordt aan dit filmprogramma door middel van een debat, verdieping gegeven aan een specifiek thema; dit jaar is dat ‘tussen geloof en homoseksualiteit’. Films als ‘The House of Rainbow’ uit Nigeria en ‘Children of God’ uit de Bahamas, behandelen het spanningsveld tussen specifieke geloofsthema’s en homoseksualiteit.

Lees ook:Filmfestival Africa in the Picture in Amsterdam
Lees ook:Amsterdam Turkish Film Festival
Lees ook:CinemAsia Filmfestival 2012 in Amsterdam
Lees ook:CineMasia Filmfestival 2014 in Amsterdam
Lees ook:CinemAsia Filmfestival Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>