Vianen 750 jaar

Vianen bestaat 750 jaar en viert dat  een halfjaar lang met allerlei activiteiten. Thema van ‘Vianen 750 jaar’, dat tot en met 16 oktober duurt, is ‘Iedereen telt mee’. Het  ligt aan de Lek, ten zuiden van Nieuwegein, bij knooppunt Everdingen ingeklemd tussen de A2 en de A27, bekend van de files. Tot 2002 viel Vianen onder Zuid-Holland, sindsdien onder de provincie Utrecht. Volgens wikipedia kreeg het  in 1336 stadsrechten. Volgens de organisatie bestaat Vianen sinds 1260.

Volgens hen  ‘wil het verhaal, dat een lid van de Middenstands- vereniging een straatnaambord was opgevallen van de Sweder van Boesichemstraat met de tekst ‘Stichter van Vianen omstreeks 1260’. De middenstand organiseerde daarom in 1960 ‘Vianen 700 jaar’.’ Op Bevrijdingsdag, woensdag 5 mei, rollen legervoertuigen in een bevrijdingsintocht Vianen binnen en ronken vliegtuigen boven de stad. Daarna is er in de Grote Kerk een Sing Inn met het Gelders Politiemannenkoor. In Hagestein is een allegorisch optocht en ‘s avonds Bevrijdingspop op het Festivalterrein aan de Biezenweg. Naast allerlei sportieve activiteiten vallen onder andere op: Kunst in de Gracht op zaterdag 22 mei, Autodealer Event van 27-29 mei, Open Tuinenroute op 28 en 29 mei en op 29 mei Slag In Hagestein: leren spelen als de slagwerkgroep Slagerij van Kampen.

 

Tot en met 29 mei ligt aan de Kanaalweg een replica van de Ark van Noach die in 2007 openging, met aan boord een simulatie van de zondvloed en informatie over de wetenschappelijke kant van het Bijbelverhaal van Noach. Op zaterdag 19 juni vindt de jaarlijkse Oldtimerdag en Vianen op Stelten plaats. Het Oldtimer evenement groeide na 23 jaar uit tot de grootste en bekendste van het land, met naast auto’s ook antieke fietsen, koetsen en Engelse dubbeldekkers en het vliegtuig van Bleriot uit 1905. Vijftig steltlopers uit België lopen in historische kleding op 1 tot 4 meterhoge stelten rond. Op 10 juli vindt het Concours Hippique Hagestein plaats, op 11 september het Najaarspreuvenement, op 13 oktober de paardenmarkt (sinds 1271) en op 16 oktober de sluitingsceremonie met het traditionele paardenmarkt vuurwerk.

Lees ook:Nationale Sleepbootdagen 2015 in Vianen
Lees ook:Paardenmarkt Ameide beleeft 335e editie
Lees ook:Paardenjaarmarkt Beusichem
Lees ook:Paardenmarkt Beusichem sinds 1461
Lees ook:Stuwcomplexen Nederrijn en Lek na 50 jaar toe aan grootschalige renovatie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>