Internationaal Film Festival Rotterdam

Ook dit jaar (2009) is er geen plaats voor commerciële films op het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR), the place to be voor fans van  onafhankelijke en vernieuwende films (editie 2013: klik hier). Er komt maar één titel uit Hollywood: ‘Rachel Getting Maried’, een voor Amerikaanse begrippen kleine film van Anne Hathaway. De film ‘Slumdog Millionaire’ van Danny Boyle won al een Golden Globe en kan wel eens de publieksfavoriet worden. Op woensdag 21 januari opent de 38e editie met de Amerikaanse film ‘The Hungry Ghosts’ van Michael Imperioli (bekend van ‘The Sopranos’). Het festival biedt tot en met zondag 1 februari 295 lange en ruim 400 korte films, waarvan 43 premières van lange films.

De openingsfilm is één van de 14 debuut -of tweede speelfilms die zijn geselecteerd voor de VPRO Tiger Awards: de belangrijkste filmprijs in Rotterdam. Nederlandse films zitten er dit jaar niet bij. Voor de Tiger Award Competitie voor Korte Films zijn 27 films geselecteerd.  Op de muren van de panden van Nationale Nederlanden, Robeco en het Hofpoortgebouw worden speciale producties vertoond, die op de openingsavond in première gaan. Het festival eert een aantal filmmakers met retrospectieven van hun werk: de Pool Jerzy Skolimowski, de Italiaan Paolo Benvenuti en de Zwitser Peter Liechti. De Française Claire Denis staat centraal in ‘Meet the Maestro’: haar nieuwste film ’35 Rhums’ gaat in Rotterdam in première. Het festival begint eigenlijk al op woensdagochtend met de Robeco Filmdag, met de vertoning van zes favorieten van vorige festivals. Wie een ticket koopt, mag er drie films mee bekijken en ook naar de openingsfilm ‘The Hungry Ghosts’.  Vorig jaar trok het festival 355.000 bezoekers.

Lees ook:Internationaal Film Festival Rotterdam
Lees ook:Internationaal Film Festival Rotterdam 2011
Lees ook:Internationaal Film Festival Rotterdam 2015
Lees ook:Internationaal Film Festival Rotterdam 2014
Lees ook:IFFR 2018: International Film Festival Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>