Vlaggetjesdag 2014 in Scheveningen

IMG_20160615_171115Zaterdag 14 juni viert Scheveningen voor de 67e keer Vlaggetjesdag: dan wordt de komst van de nieuwe haring gevierd (2015: klik hier). Traditiegetrouw komt de Hollandse Nieuwe in de eerste week aan wal. Vorig jaar werd daar voor de tweede keer van afgeweken, omdat door de vis door het koude voorjaar niet vet genoeg was om ‘Hollandse Nieuwe’ te mogen heten. Dit jaar is de vis ‘nèt vet genoeg’, aldus vakkenners, maar ze pleiten ervoor om de start van het haringseizoen te verplaatsen naar de derde week van juni, om zeker te zijn van goede vis. Bij de start wordt het eerste vaatje haring in de Scheveningse afslag geveild, ten bate van Bio Vakantieoord.

De haringvangst bestaat al eeuwen, maar Vlaggetjesdag officieel pas sinds begin jaren ’50. Aanvankelijk werden de schepen op zaterdag voor Pinksteren gepavoiseerd (versierd). Op Tweede Pinksterdag lagen de boten in de haven te pronken en de dag erop voeren ze uit. Tegenwoordig komen de vissersboten op Vlaggetjesdag terug van de haringvangst en is de komst van de Nieuwe Haring reden voor een feest. Onder de vlag van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden wordt bij de havens van de vissersplaats een historische haven nagebouwd. Mannen en vrouwen in klederdracht tonen oude ambachten en vertellen over het leven van vroeger in het dorp. Er is vlootschouw en admiraalvaren er zijn uiteenlopende activiteiten, zoals beach soccer, hockeyclinics en oud-Hollandse spelletjes. Shantykoren, visservrouwenkoren en muzikanten zorgen voor muzikaal vertier en de 3J’s sluiten de dag af. Nieuw dit jaar is de uitreiking van de ‘Gouden haring’ aan iemand die zich inzet voor Vlaggetjesdag. Er komen ieder jaar veel mensen op af; vorig jaar waren het er tegen de 240.000; dat was een record aantal. De organisatie raadt aan met het openbaar vervoer te komen.

Lees ook:Vlaggetjesdag 2017 Scheveningen – zaterdag 17 juni
Lees ook:Vlaggetjesdag 2013 in Scheveningen
Lees ook:Vlaggetjedag 2015 in Scheveningen
Lees ook:Zaterdag 18 juni: Vlaggetjesdag Scheveningen
Lees ook:Vlaggetjesdag Scheveningen 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>