Chinees Nieuwjaar in Amsterdam

23318873-2014-is-het-jaar-van-het-paard-chinese-kalligrafie-woord-voor--39-paard-39Chinees Nieuwjaar (Lunar Nieuwjaar) valt in 2014 op vrijdag 31 januari (2015: klik hier). Het is het belangrijkste feest voor de Chinezen en wordt wereldwijd gevierd met rituelen, eten, offers bij tempels en de kleur rood. Op deze dag kun je je gelukkig eten: yu sheng (rauwe vissalade), fai-hai (zeewier) en een vegetarische variant brengen voorspoed en geluk. De grootste feesten in Amsterdam vinden tot en met zondag 2 februari plaats, volgens traditie zijn de meeste activiteiten op de Nieuwmarkt en de Zeedijk te vinden. In de Chinese buurt staat een Humanistische Boeddha-tempel en zijn veel Chinese restaurants te vinden.

Dit jaar wordt het Jaar van het Paard. De officiële feestelijkheden zijn op zaterdag op de Nieuwmarkt. Het feest begint om 13.00 uur bij de Chinese tempel op de Zeedijk. Daarvandaan gaat de stoet naar de Geldersekade, waar de traditionele draken- en leeuwendans wordt uitgevoerd. In de Nieuwe Kerk zijn er tijdens de tentoonstelling Ming speciale Nieuwjaarsactiviteiten. Vrijdagmiddag is er een Chinees folk concert, een lezing en andere presentaties. Zaterdag en zondag kunnen bezoekers genieten van gratis dim sum (Chinese hapjes). Ming is tot en met zondag nog te zien in de Nieuwe Kerk. Bezoekers van de Bijenkorf worden op vrijdag vanaf 15.00 uur verrast met een leeuwendans en een drakendans, workshops over Chinees schrift, muziek en een thee-ceremonie.

Lees ook:Chinees Nieuwjaar in Amsterdam op Dam en Nieuwmarkt
Lees ook:Chinees Nieuwjaar in Amsterdam en Rotterdam
Lees ook:Chinees Nieuwjaar in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam
Lees ook:Chinees Nieuwjaar Festival in Rotterdam
Lees ook:Chinees Nieuwjaar Festival 2012 Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>