Carnaval in Keulen

Donderdag 3 tot en met dinsdag 8 maart 2011 is Keulen een week lang het Mekka voor mafkezen: de Duitse stad kent één van de grootste carnavalsfeesten in Europa. Hoogtepunt is m de grote carnavalsoptocht van de Kölsche Jekken op maandag: de Rosenmontagszug. Donderdag start met de Weiberfastnacht: in 1823 gingen in Keulen op de vooravond van carnaval vrouwen voor het eerst de straat op om elkaars hoedjes weg te graaien en om stropdassen van mannen (dat gold als hét symbool van mannelijke macht) af te knippen.

 

Het is die avond nog geen officieel carnaval: alleen in de kroegen loopt iedereen verkleed rond. Dinsdagavond eindigt met een typisch Kölsche traditie: de Nubbelverbrennung. De Nubbel is een mansgrote strooien pop, de zondebok van het rheinische carnaval. Hij hangt tijdens de feestweek aan de gevel van kroegen en wordt op de laatste avond in een fakkeloptocht langs de cafés rondgeleid. Typische Duits zijn ‘Karnavalssitzungen’: gezellige en vooral massale bijeenkomsten van carnavalsverenigingen, vaak op meerdere avonden.

Lees ook:Viva La Carnaval in Den Bosch
Lees ook:Aswoensdag – het einde van carnaval
Lees ook:Controleurs speuren verkleed naar rokers bij carnaval
Lees ook:Limburg kent ‘auw wieveravonden’ als opmaat voor Vastelaovend
Lees ook:Elfde van de elfde: het Carnavalsseizoen gaat beginnen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>