Gratis vertier: een uitje hoeft niet duur te zijn

Pont over het IJEen dagje uit is vaak een aanslag op de portemonnee. Tickets, extra betalen voor attracties, ijsje hier, drankje daar, broodje zus, patatje zo, souveniertje, de reis: het loopt al snel in de papieren. Soms hoeft een uitje niets te kosten. Neem nou Amsterdam: fiets naar het IJ en neem de pont naar Noord. Een vriendin vertelde dat ze vlak na de oorlog als kind met haar moeder op woensdagmiddag een paar keer heen en weer met de pont voer en daarna bij tante aan de overkant thee dronk. Moeder wist geldgebrek ludiek op te lossen. Er zijn vijf pontveren: ze geven éven het gevoel geven dat je de stad verlaat en de woelige baren opgaat. En ze zijn gratis. Achter het Centraal Station varen er drie: de Buiksloterveer direct naar de overkant, de Adelaarsveer naar het IJplein en een veer naar de NDSM-werf. Vanaf de Houthavens lopen er twee, met een langere vaarroute, naar de NDSM-werf en naar de Distelweg.

StadsarchiefHet Stadsarchief van Amsterdam verhuisde naar het voormalige ABN-gebouw aan de Vijzelstraat. Een prachtig gebouw uit begin vorige eeuw, zorgvuldig verbouwd én: gratis. Een metersdikke deur sluit de schatkamer in de kelder af: op zich al een pronkjuweel. Daar zijn kostbare archiefstukken te zien, zoals de brief van Floris V, die Amsterdam in 1275 stads-rechten gaf. In de filmzaal worden films uit het archief gedraaid. Voor speciale exposities moet soms wel worden betaald. Het gemak waarmee je zelf in de archieven kunt zoeken naar wat je maar wilt, is een verrukking.

OBANaast het Central Station in Amsterdam verrees de nieuwe Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA): de grootste bieb van Nederland. Zeven verdiepingen boeken, audio –en videomateriaal, computers voor eenieders gebruik, wisselende exposities, uitstalling van een vaste collectie, een schitterend uitzicht: je hoeft geen lid te zijn om naar binnen te mogen. Bovenin zit een restaurant en een theaterzaal.

 

Ook leuk: informatiecentra van gemeenten: als voorbeeld de vier grote steden. In Amsterdam is alles over de Noord/Zuidlijn en het Stationseiland te vinden in het Informatiecentrum aan het Stationsplein 7: maquettes, foto’s, films, archeologische vondsten en een techniekwand, rondleidingen en thema-avonden. Rotterdam heeft aan de Coolsingel een informatiecentrum over stedenbouw en architectuur, met maquettes, informatieborden en exposities. In het Stadhuis van Den Haag zit een informatiecentrum over stedenbouw en architectuur met maquettes en informatiepanelen. Utrecht heeft een informatiecentrum in de Neudeflat, met informatieschermen over onder andere plannen voor het stationsgebied.


Heeft u leuke gratis tips? Misschien is het leuk om die te melden bij ‘plaats reactie’.

Lees ook:Over het IJ Festival 2011 in Amsterdam
Lees ook:HISWA te Water 2017 in Amsterdam
Lees ook:HISWA te Water 2016 in Amsterdam
Lees ook:Over het IJ Festival 2014
Lees ook:HISWA te Water 2015 in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>