Dinsdag 20 oktober: 815e Zuidlaardermarkt

IMG_20160516_131339Sinds eeuwen vindt iedere derde dinsdag in oktober in Zuidlaren de jaarlijkse Zuidlaardermarkt plaats, dinsdag 20 oktober voor de 815e keer. Het is niet echt duidelijk wanneer de markt ontstond: het jaar 1200 wordt aangehouden, maar er zijn aanwijzingen dat er rond het jaar 1000 al een markt was. Monniken van het klooster van Aduard (ten noordwesten van de stad Groningen) trokken in die tijd naar Zuidlaren om pacht te innen en zaken te doen. De gunstige ligging maakte de locatie ideaal voor een markt die uitgroeide tot grootste en oudste paardenmarkt van Europa.

Zie ook: Woerdense Koeiemart

Jaarlijks komen er zo’n 150.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Op de markt worden ruim 2.200 paarden verhandeld en daarnaast is er een grote warenmarkt met zo’n 400 kramen. Tegenwoordig is het een feestweek, die afgelopen vrijdag begon, met kermis, vuurwerk, straatartiesten, muziek en sport.  De avond voor de jaarmarkt is traditiegetrouw de Nacht van Zuidlaren: dan wordt de markt opgebouwd en begint om 21.00 uur het programma met muziek, kermis en drank. De hele nacht rijden extra bussen via Groningen, Assen en Hoogezand. Dinsdagochtend opent de paardenmarkt om 06.00 uur.

Lees ook:Zuidlaardermarkt 2009
Lees ook:Zuidlaardermarkt bestaat al eeuwen
Lees ook:Zuidlaarder Voorjaarsmarkt
Lees ook:Zuidlaarder Voorjaarsmarkt 2010
Lees ook:Rodermarkt Feestweek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>