Máxima mag koningin heten

IMG_20161011_154838Als prins Willem-Alexander koning wordt, mag zijn vrouw Máxima de titel koningin dragen. Dat vindt een meerderheid van de Tweede kamer. De linkse oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en de Partij door de Dieren  pleitte ervoor om haar niet automatisch koningin te laten worden: dat zou niet meer van deze tijd zijn. Maar de regeringspartijen VVD en CDA en de christelijke partijen CU en SGP houden vast aan de traditie dat de vrouw van de koning ‘gewoon’ koningin is.

 

Omgekeerd gebeurt dat niet: Prins Claus bleef prins, toen zijn vrouw Beatrix koningin werd. De SP en D66 willen er geen halszaak van maken: ‘Veel Nederlanders vinden het leuk dat Máxima koningin wordt er is geen sprake om te breken met de tradities’, zei SP Kamerlid Robald van Raak. De brouwen van de koningen Willem I, II en III waren in de 19e eeuw ook koningin. De mannen van de daaropvolgende koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix bleven prins. Dat was de reden dat de linkse partijen het idee opperden: ‘Gelijke behandeling, ongeacht sekse, staat bij ons voorop’, zei PvdA Kamerlid Pierre Heijnen. GroenLinks voorman Ineke van Gent spreekt van een ‘seksistisch, achterhaald systeem’.

Lees ook:Beatrix mag blijven
Lees ook:Tentoonstelling Ingehuldigd! in de Nieuwe Kerk
Lees ook:Koningin Máxima jarig, maandag mag de vlag uit
Lees ook:Koning Willem-Alexander en koningin Máxima 15 jaar getrouwd
Lees ook:‘Prins van Oranje’ geland op strand Scheveningen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Máxima mag koningin heten

  1. Astrid

    Soms zijn politici ook zulke domme mensen. Als ze hun huiswerk hadden gedaan, of gewoon over een goede algemene kennis hadden beschikt hadden ze geweten dat de benoeming van Maxima tot koningin los staat van het feit dat Prins Claus en Prins Bernhard prinsen bleven in plaats van Koning te worden. Van oudsher is de Koning tenslotte nog altijd hoger dan een Koningin en dat zou betekenen dat we ineens een koningshuis van Von Lippe-Biesterveld hadden gehad in plaats van Oranje. Het is onzin om te zeggen dat het niet meer van deze tijd is. Het Koningshuis en de regels die daarbij horen zijn onze erfenis van vroeger, dit heeft niets te maken met de moderne tijd. Cultureel erfgoed noemen ze dat toch? Moet dan alles gemoderniseerd worden? Dat we tegenwoordig Koninginnen kunnen hebben was een “noodzakelijk” kwaad om het Koningshuis in stand te houden. En waarom zou een Koningin dan niet kunnen?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>