‘Prins van Oranje’ geland op strand Scheveningen

IMG_20160524_150646Zaterdag 30 november is de landing van Willem Frederik op het strand van Scheveninen nagespeeld, zoals hij op 30 november 1813 na 18 jaar ballingschap in ons land terugkwam. Acteur Huub Stapel kwam als prins van Oranje – de latere koning Willem I – aan land. Hij werd toegejuicht door honderden figuranten in historische kostuums. De inwoners van Scheveningen spelen traditioneel ieder 25 jaar deze landing na. Uitzondering dit keer was Huub Stapel, als enige beroepsacteur, omdat deze editie een bijzondere is: dit keer luidde de landing de viering in van 200 Jaar Koninkrijk. Het was het begin van Nederland zoals we dat nu kennen.

Duizenden toeschouwers stonden op het strand, onder wie koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Omdat de golven te hoog waren, kon de ‘prins’ niet in een originele sloep naar het strand komen, maar kwam met een amfibievoertuig van de Koninklijke Marine aan land. Daarna werd hij in een open koets door de stad gereden, toegejuicht door figuranten die Oranjeliederen zongen. Zaterdagmiddag vindt in de Haagse Ridderzaal een feestelijke bijeenkomst plaats, in aanwezigheid van de koning, de koningin en prinses Beatrix. De dag wordt ‘s avonds afgesloten met het Koninkrijksconcert in het Circustheater, met een keur aan artiesten uit Nederland en de Caribische delen van het Koninkrijk.

Lees ook:Koninkrijk der Nederlanden is jarig en viert feest op 30 november
Lees ook:Nederland viert 200 jaar Koninkrijk
Lees ook:Unicum: Vaandelgroet aan de koning in Den Haag
Lees ook:Koninklijke Landmacht viert 200-jarig jubileum
Lees ook:Grand Defilé in Apeldoorn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>