Nieuwe havens Maasvlakte krijgen namen prinsesjes

Twee nieuwe havens en een kanaal op de Tweede Maasvlakte krijgen de namen van de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane. Daarnaast wordt nog een haven vernoemd naar prinses Margriet. Er was ooit een haven naar haar vernoemd, maar die werd zeven jaar geleden gedempt. De koningin onthulde de namen op dinsdag 27 april 2009 op een bijeenkomst met 250 genodigden bij FutureLand: het nieuwe informatiecentrum, dat op de zeewering van Maasvlakte 1 staat, de grens met Maasvlakte 2. Vanaf deze plek is het eerste nieuwe land goed te zien, dat sinds april boven het water van de zee uitsteekt. FutureLand is dinsdag tot en met vrijdag en op zondag open voor het publiek.

 

De haven van Rotterdam telt veel namen van leden van het Koninklijk Huis: in de jaren vijftig kregen havens in het Eemhavengebied de namen Beatrix, Margriet en Christina. Later kwamen daar Willem-Alexander en Johan Friso bij. Daarnaast zijn Rotterdamse havens vernoemd naar Nederlandse rivieren (Eem, Waal), Europa (vooral in de Botlek), andere continenten (op de 1e Maasvlakte), oude geografische namen en een enkele beroemde Rotterdammer (Calland). Daarnaast zijn er genummerde Petroleumhavens; andere havens hebben simpelweg de naam van de functie ervan. De aanleg van de 2e Maasvlakte begon in september 2008. In 2013 moeten hier de eerste schepen afmeren. Het totale project gaat 3 miljard euro kosten.

Lees ook:Tentoonstelling bij FutureLand Maasvlakte over rol van container trekt veel bekijks
Lees ook:Bottendokters in FutureLand en hoe de Rotterdamse haven veilig blijft
Lees ook:Eerste trein rijdt op de Tweede Maasvlakte
Lees ook:Dijk Maasvlakte doorgestoken
Lees ook:Kabinet kiest voor Blankenburgtunnel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>