Duitse hogesnelheidstreinen rijden niet

ICE-TNiet alleen de NS heeft nogal eens te kampen met problemen: in treinland bij uitstek, Duitsland, zijn gisteren alle ICE-T hogesnelheidstreinen  van het spoor gehaald. Ruim dertig verbindingen vielen uit. Duizenden reizigers hadden er last van: vervangende treinen waren mudjevol en er waren grote vertragingen. De komende dagen zullen de problemen niet voorbij zijn. De DB (Deutsche Bahn) haalde 70 ICE-T’s uit de dienstregeling voor inspectie, nadat bij een routineonderzoek een scheurtje in de as van dit treintype was gevonden. DB vond het niet verantwoord om ze verder te laten rijden. De ICE-T’s rijden sinds 1999; ze kunnen net als motorrijders scheef hangen in de bocht en kunnen daardoor ook in bochten hun snelheid aanhouden. De ingelaste keuring van de assen begon na de ontsporing van een ICE bij Keulen in juli. Toen bleek één van de assen te zijn gebroken.

 

De problemen in Duitsland hebben geen gevolgen voor de Nederlandse dienstregeling: tussen Amsterdam en Frankfurt rijdt een ander type: ICE-3. Het publiek heeft begrip voor de abrupte actie: in 1998 stierven 101 mensen door de ontsporing van een Duitse ICE, het ergste ongeval met een hogesnelheidstrein tot nu toe op de wereld. Fabrikanten Siemens, Alstrom en Bombardier tonen minder begrip: ze willen niet zeggen om de hoeveel kilometer de assen moeten worden nagekeken en willen pas over vier tot zes weken aangeven hoe duurzaam de onderdelen zijn. De directeur van de DB verweet de fabrikanten ‘ondeskundigheid’ en zei: ‘Wij zijn afhankelijk van garanties die 100% betrouwbaar dienen te zijn.’ Als blijkt dat de problemen met de assen te wijten zijn aan een productiefout, dan eist DB een schadevergoeding.

Lees ook:Verkeersinfarct Utrecht – Rijkswaterstaat: ‘stel reis uit’
Lees ook:Fyra onder vuur in Nederland en België
Lees ook:Eerste winterdag: minder treinen, weinig problemen op de weg
Lees ook:Bussen Connexxion staken dinsdagochtend 5 april in Almere
Lees ook:Treinverkeer Utrecht en omgeving nog ontregeld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>