Benzineprijs in Nederland duurste in Europa

benzinepompDe kale brandstofprijs, zonder accijns en BTW, is in Nederland 8% hoger dan in de rest van Europa. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie in de 27 Europese lidstaten. In 2000 was dat verschil zo hoog, dat de Commissie op een onderzoek aandrong. De Tweede Kamer wil dat het kabinet ingrijpt om de benzineprijs omlaag te krijgen. De meeste partijen denken dat de prijzen zo hoog zijn, omdat er te weinig concurrentie is tussen de benzinepompen lans de snelwegen. De Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa) moet opnieuw een onderzoek instellen, vinden VVD, PvdA, CU en PVV. Maar de NMa ziet daar het nut niet van in. Zie ook 'Minder files door duurdere brandstof'.

In 2005 onderzocht de NMa de benzinemarkt en constateerde dat de vijf grote oliemaatschappijen niet aan kartelvorming doen. Wel hebben de grote vijf veel macht langs de snelweg, ondanks verplichte veiling van tankstations. Sinds 2002 worden die jaarlijks geveild om de marktwerking te verbeteren. De NMa vond de opzet van de veilingen verkeerd en adviseerde de ministers van Economische Zaken en Financiën om het veilingsysteem beter toegankelijk te maken voor andere maatschappijen.  Maar die opzet bleef dezelfde. Volgens de NMa maken nieuwkomers nauwelijks een kans bij veilingen. CDA, VVD en SP willen zonodig de grote maatschappijen deelname aan veilingen ontzeggen.

Nederland telt ongeveer 4200 benzinepompen, aldus brancheorganisatie Bovag. Shell, Total, BP, Esso en Texaco hadden in 2007 samen een dikke 65% van de markt voor benzine en diesel voor personenauto’s in handen. In 2006 was dat nog 90%. Zij bepalen afzonderlijk adviesprijzen voor benzine, waarnaar pomphouders zich richten. De ANWB stelt als adviesprijs het gemiddelde van de adviesprijzen van de vijf grootste oliemaatschappijen. Bij pompen wég van de snelweg is de concurrentie moordend: daar komen steeds meer onbemande stations. Volgens de NMa geven tankstations daar soms wel 10 eurocent korting ten opzichte van de adviesprijs van de grote maatschappijen voor benzine.

Lees ook:Taxi Centrale Amsterdam raakt melkkoe kwijt
Lees ook:BP opent vandaag eerste Marks & Spencer Food pilot in Nederland
Lees ook:Pas op voor nepgoud verkopers langs snelweg
Lees ook:Opnieuw auto’s beschoten bij Rotterdam
Lees ook:Utrecht: er stroomt weer water door de Catharijnesingel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>