Is de Alpe d’Huez woensdag Alpe d’Hollandais?

Alpe d'HuezDe Alpe d’Huez is een populair skioord in de Franse Alpen en tijdens de Tour de France ‘de Nederlandse berg’. De jaarlijkse wielerronde van Frankrijk eindigde 25 maal op deze alp, met achtmaal een Nederlandse winnaar. Vorig jaar kwam de Tour hier niet langs, maar woensdag 23 juli komt de Tour weer aan op ‘de Alp van Oranje’. Ook dit keer zullen veel Nederlanders de berg bevolken, de wielrenners aanmoedigen en vurig hopen op eindelijk weer eens een Nederlander als eerste bij de finish. Gaat het dit keer lukken?

Zie ook 'Tour 2010 start in Nederland'.

Alpe d'HuezGert-Jan Theunisse was in 1989 de laatste Nederlander die de alp als eerste bedwong. De eerste die deze etappe ooit won was een Italiaan in 1952. In 1976 was Joop Zoetemelk de eerste Nederlandse winnaar, de twee daaropvolgende jaren Hennie Kuiper. Toen Zoetemelk de berg in 1979 opnieuw als eerste bedwong, was het een feit: de Alpe d’Huez was ‘l’Alpe Hollandais’. Peter Winnen won de etappe in 1981 en 1983 en Steven Rooks in 1988. De finish op 1860 meter hoogte maakt de bergbeklimming niet de moeilijkst van de tour, maar wel de pittigste. De klim telt 21 haarspeldbochten. De mythische uitstraling van de kale berg zorgt steeds voor veel publiek langs het traject.

Lees ook:Tour de France start in 2010 in Nederland
Lees ook:Laagdrempelig sportief evenement op Alpe d’Huez
Lees ook:World Ports Classic 2014
Lees ook:Daags na de Tour 2014 in Boxmeer
Lees ook:De Vuelta van Venlo naar Luik

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Is de Alpe d’Huez woensdag Alpe d’Hollandais?

  1. Pingback: Beeld en Geluid Oeuvreprijs voor Mart Smeets | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>