Koningin opent Hanzelijn

Donderdag 6 december 2012 heeft koningin Beatrix de Hanzelijn officieel in gebruik genomen. Ze maakte een rit met de Koninklijke trein van Lelystad naar Zwolle. De nieuwe lijn verbindt de Randstad met Noord- en Noordoost Nederland. Tussen Lelystad en Zwolle ligt 50 kilometer nieuw spoor. De Hanzelijn is de doortrekking van de in 1987-88 geopende Flevolijn tussen Weesp, Almere en Lelystad. De naam verwijst naar de Hanze.

De Hanze was een middeleeuws verbond van handelssteden in Noordwest- en Oost-Europa, waarvan Zwolle en Kampen deel uitmaakten. Dronten en Kampen-Zuid hebben een eigen station en onder het Drontermeer is een tunnel aangelegd en over de IJssel ligt een nieuwe spoorbrug. Het station Zwolle CS is vergroot, omdat het door de Hanzelijn vel meer passagiers moet verwerken: in 2020 ruim 95.000, ongeveer tweemaal zoveel als nu. Door de Hanzelijn wordt de reistijd op verschillende trajecten aanzienlijk korter. Zo duurt de reis tussen Groningen en Schiphol via de nieuwe lijn circa 23 minuten korter. Op 9 december start de nieuwe dienstregeling van de NS. Vanaf die dag krijgt het station van Zwolle ruim 150 treinen meer te verwerken.

Lees ook:Hanzelijn is klaar
Lees ook:Hanzelijn nadert voltooiing
Lees ook:Station Zwolle zomer 2012 maand dicht
Lees ook:Nieuwe reizigerstunnel Station Zwolle gaat 27 juni open
Lees ook:Dag van de Bouw 2009

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>