Avondschemering romantisch rood gekleurd

avondroodDe avondschemering heeft op dit moment een opvallend mooie rode gloed. Door de westenwind kwam er de afgelopen dagen vulkaanstof richting Nederland, die de komende dagen kan leiden tot deze romantische avondschemering. Het stof is afkomstig van de vulkaan Kasarochi op een onbewoond eiland voor de kust van Alaska. Het eiland maakt deel uit van de eilandengroep de Aleoeten. De vulkaan kwam in de nacht van 6 op 7 augustus 2008 plotseling tot uitbarsting en blies gas en stof tot 17 kilometer hoogte in de stratosfeer.

Daarbij kwam zoveel zwaveldioxide (SO2) vrij, dat de uitbarsting al wordt vergeleken met die van Mount Pinatubo op de Filippijnen in 1991. Vulkaanstof is vooral kort voor zonsopgang en even na zonsondergang door een opmerkelijk rode kleur van de hemel zichtbaar. Het KNMI heeft de afgelopen dagen een verhoogde concentratie van SO2 in de stratosfeer boven De Bilt gemeten. Ook de zogenaamde ring van Bishop kan voorkomen. Bij onbewolkte hemel met weinig vocht, wordt de zon omringd door een wazige roodbruine ring. De stralen van de zon veroorzaken die ring in de stofdeeltjes die de vulkaan in de atmosfeer heeft gebracht.

Zie ook ‘maansverduistering‘.

 

Lees ook:Nederland in gevaar door uitbarsting Duitse vulkaan?
Lees ook:Maansverduistering vanavond goed te zien
Lees ook:In tien jaar tijd niet zo’n explosie van pollen in Nederland
Lees ook:Shell stoot opnieuw poeder uit over Europoort
Lees ook:Aardbeving Groningen was akoestische knal

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Avondschemering romantisch rood gekleurd

  1. Pingback: Lichtjesavond Broek op Langedijk | Eropuit

  2. Pingback: Maansverduistering boven Nederland | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>