Schaatsen op open water is levensgevaarlijk

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Het heeft de afgelopen tijd gevroren, maar niet genoeg voor schaatstochten op natuurijs. Baantjes trekken op ondergespoten velden kan geen kwaad: mocht je door het ijs zakken, zal je niet verdrinken in het ondiepe water. Schaatsen op open water is levensgevaarlijk: het kan eruit zien als een grote ijsvlakte, maar de ijsdikte kan van plek tot plek variëren.

Zie ook: Thialf, NK Allround & Sprint

Naast dikte van het ijs speelt de zon ook een grote rol: ijs kan smelten en later weer opvriezen, wat niet bepaald voor een betrouwbare ijslaag zorgt. De komende nachten vriest het, maar overdag dooit het, dus het ijs groeit niet hard genoeg aan en blijft gevaarlijk om je op te begeven. Veilig is het op openbare ijsbanen, zoals ondergespoten skeelerbanen. Voor echte diehards: op ekkel.com is te zien waar het ijs betrouwbaar is, en waar niet.

Lees ook:Schaatsbond: schaatsen op open water blijft levensgevaarlijk
Lees ook:Laat de schaatsen alvast slijpen: volgende week kans op schaatsweer
Lees ook:Heel even schaatsen op natuurijs
Lees ook:Schaatsen op natuurijs is alleen op een paar plekken mogelijk
Lees ook:Eindelijk weer schaatsen op natuurijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>