Voorprogramma honderste Vierdaagse Nijmegen start in provinciehoofdsteden

IMG_20160524_150646Op zaterdag 9 juli begint het ‘voorprogramma’ van de 100ste Vierdaagse van Nijmegen. Op die dag starten in alle twaalf provinciehoofdsteden de ‘Stertochten’. Dit zijn etappewandelingen naar Nijmegen. In heel Nederland gaan honderden Stertocht-wandelaars op pad richting Nijmegen. De Vierdaagse wordt dit jaar gehouden van 19 tot en met 22 juli. Op de slotdag van de jubileum-Vierdaagse op vrijdag 22 juli is ook koning Willem-Alexander aanwezig (bron: persbericht).

Zie ook: EK Atletiek Amsterdam

Rond de 100ste Vierdaagse is een groot aantal extra activiteiten georganiseerd, in samenwerking met de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) en de Stichting 100ste Vierdaagse. Henny Sackers, bestuurslid van Stichting DE 4DAAGSE vindt het ‘fantastisch dat alle provincies enthousiast meewerken aan deze landelijke start van de jubileumvierdaagse. Als we in de Parade straks de twaalf provincievlaggen voorbij zien komen, ontstaat er een gevoel van nationale betrokkenheid. We willen heel Nederland laten meegenieten van dit wandelfeest.’

In ‘s-Hertogenbosch begint de stertocht om 10:00 uur: dan geeft gedeputeerde Henri Swinkels in het provinciehuis het startsein voor 100 wandelaars die vanuit Noord-Brabant beginnen aan de tocht naar Nijmegen: (met wat extra ommetjes) 228 kilometer lang. Voor ervaren wandelaars geen probleem. Om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van de gezonde wandelsport, kon iedereen zich inschrijven voor de Stertocht voor één of meer etappes van de estafettewandeling. Drie personen lopen het gehele traject van 228 km. De eerste etappe op zaterdag 9 juli is 20 km lang en is een ‘rondje ’s-Hertogenbosch’. De laatste etappe wordt op zondag 17 juli gelopen.

Stertocht-marsleider Peter Knip: “Met de Stertochten vanuit alle twaalf provinciehoofdsteden laten we zien dat Nederland trots is op de Vierdaagse van Nijmegen. Het is met afstand het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld! Bij de start vanuit ‘s-Hertogenbosch op 9 juli overhandigt de gedeputeerde namens de Commissaris van de Koning ons de Noord-Brabantse provincievlag. Die gaan we wandelend naar Nijmegen brengen, waar alle provincies op zondag 17 juli hun vlag meedragen in een grote Parade. Elke provinciale delegatie is herkenbaar aan een T-shirt met de eigen provincievlag erop. De Parade is de officiële opening van de jubileumweek van de 100ste Vierdaagse. Er lopen daar meer dan 70 nationaliteiten met hun eigen vlag mee. Wie wil daar nou niet bij zijn?’ Mensen die niet kunnen meewandelen, kunnen de Stertocht-lopers zaterdagochtend komen uitzwaaien bij de feestelijke start.

 

Lees ook:Vierdaagse neemt extra maatregelen tegen hitte
Lees ook:Eerste dag Vierdaagse – Waal in Vlammen
Lees ook:Nijmeegse Vierdaagse 2009
Lees ook:Dinsdag 18 juli start 101e Vierdaagse van Nijmegen
Lees ook:Nijmegen is klaar voor de 99e Vierdaagse

1 Reacties // Reageer

One thought on “Voorprogramma honderste Vierdaagse Nijmegen start in provinciehoofdsteden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>