Gif in mosselen en oesters uit een deel van de Oosterschelde

IMG_20160520_145526Het mosselseizoen begint komende woensdag, maar het culinaire festijn wordt overschaduwd door giftige mosselen en oesters uit een deel van de Oosterschelde. Dat heeft de Nederlandse Voedsel – en warenautoriteit (NVWA) bepaald. Bij metingen in het oostelijk deel en de noordelijke tak van de Oosterschelde is het giftige tetrodotoxine gevonden, een gif waardoor de kogelvis berucht is. Volgens de NVWA kunnen mensen er ‘behoorlijk ziek’ van worden, als ze 400 gram besmette mosselen eten.

De waarschuwing geldt vooral voor recreanten die zelf naar schelpdieren zoeken: voorlopig is het verstandig om die niet te rapen. Oesters en mosselen die in de winkels liggen, zijn veilig, aldus de NVWA, want die zijn van tevoren getest. Het verkoopverbod geldt voor oesters en mosselen uit de twee eerdergenoemde gebieden. Uit andere gebieden van de Oosterschelde  - zogeheten verwatergebieden – mogen alleen mosselen en oesters worden verkocht nadat ze op gif zijn onderzocht. Het Nederlandse Mosselbureau zegt dat het mosselseizoen als gepland van start gaat: de aanlevering is niet in gevaar gekomen. ‘Daarvoor neemt de sector zelf preventieve maatregelen’, aldus de voorzitter van de Vereniging van Mosselhandelaren.

Lees ook:Mosselseizoen 2015 is begonnen
Lees ook:Mosseldag Yerseke 2013
Lees ook:Mosselfeesten Yerseke 2015
Lees ook:Mosseldag 2016 in Yerseke – zaterdag 20 augustus
Lees ook:Mosseldag Yerseke

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>