Zondagnacht volle maan, totale maansverduistering én supermaan: voorbode van het einde der tijden?

IMG_20160516_112158In de nacht van zondag op maandag 28 september is er bij helder weer (volgens het KNMI zit dat wel snor) een totale maansverduistering te zien. De maan valt samen met volle maan en een ‘supermaan‘, wanneer aarde en maan extra dicht bij elkaar staan en de maan rood kleurt en er extra groot uitziet. Sinds april vorig jaar is het de vierde keer dat dit samenvalt met een ‘bloedmaan’. Onheilsprofeten zien er het einde der tijden in: ‘superbloedmanen kunnen springtij en overstromingen veroorzaken, maar ook aardbevingen en vulkaanuitbarstingen’. Overigens kwam dit soort doemdenken al voor de tijd van de Romeinen voor.

Zie ook: vroeg kijken geeft beste kans maan te zien

De maansverduistering begint om 2.10 uur en eindigt rond 7.24 uur. De maansverduistering ontstaat als de maan door de schaduw van de aarde beweegt en zonlicht daardoor niet direct het oppervlak van de maan kan bereiken. Op het hoogtepunt van de verduistering (tussen 4.11 en 5.24 uur) is de maan niet onzichtbaar, maar te zien als een rode bol, omdat rood zonlicht dat langs de aarde scheert in onze atmosfeer wordt afgebogen en op de maan valt. Daarom wordt de maan op dat moment ook wel ‘bloedmaan’ genoemd. Zonsverduisteringen komen niet veel voor, maansverduisteringen zijn geen zeldzaamheid. De volgende die vanuit ons land te zien is, is op 27 juli 2018.

Lees ook:Vanavond totale maansverduistering
Lees ook:Maansverduistering boven Nederland
Lees ook:Supermaansverduistering: ‘vroeg kijken geeft beste kans om maan te zien’
Lees ook:Totale maansverduistering op woensdagavond
Lees ook:Maansverduistering vanavond goed te zien

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>