Varsity – Universiteitsroeien wordt Nederlands erfgoed

IMG_20160525_121146Zondag 5 april (op eerste paasdag) wordt op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten de 132e Varsity gehouden: de jaarlijkse nationale Universiteitsroeiwedstrijden (2016: klik hier). De term ‘varsity’ is een verbastering (bekakt uitspreken van) ‘university’. De Varsity is Nederlands erfgoed geworden en komt op de Nationale inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed.

De officiële papieren worden zondag om 15.00 uur in het VIP-paviljoen van de Varsity ondertekend. Hoogtepunt van de dag is de Oude Vier, waarvoor iedere studentenstad haar beste vier roeiers inzet. Welk team dat wint, is ‘de’ winnaar van Varsity. De kassa en het terrein gaat om 10.00 uur open; de toegang kost 8 euro. Om 10.00 uur begint de eerste wedstrijd; om 17.00 uur start De Oude Vier. Traditioneel worden de winnaars van de finale tegemoet gezwommen door toeschouwers. Het water is koud, in de regel hooguit 10 graden. In 1874 werd in Leiden de eerste studentenroeivereniging van ons land, ‘Njord’, opgericht, in 1876 volgde Delft met ‘Laga’.

In 1878 streden ze de eerste Varsity race tegen elkaar op het Galgenwater in Leiden, naar voorbeeld van The Boat Race, de befaamde wedstrijd op de Theems tussen studenten uit Oxford en Cambridge. In 1882 kwam er een derde ploeg bij: ‘Triton’ uit Utrecht. In 1946 verleende de koningin het predicaat ‘Koninklijk’ aan de Nederlandse Studenten Roei Bond (KNSRB). In de roerige jaren zestig werden elitaire (sub)clubjes opengebroken. Los van het officiële studentenleven ontstonden in meerdere steden nieuwe roeiverenigingen voor studenten die in 1973 voor het eerst ook aan de Varsity mochten meedoen. Vrouwen bleven toen nog buitengesloten, maar kwamen er in 1976 voor het eerst bij.

Lees ook:Varsity 134 – universiteitsroeien op Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten
Lees ook:Varsity 133 – universiteitsroeien op Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten
Lees ook:Varsity – studentenroeiwedstrijd op Amsterdam-Rijnkanaal
Lees ook:Varsity – roeiwedstrijd voor studenten op Amsterdam-Rijnkanaal
Lees ook:Varsity 2012 – studentenroeiwedstrijd Houten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>