Amsterdam marathon 2014

logo-am-2013-home

editie 2013

Zondag 19 oktober vindt de 39e editie plaats van de TCS Amsterdam Marathon, de grootste marathon van Nederland (2015: klik hier). De organisatie is niet uit op een wereldrecord, maar hoopt wel het parcoursrecord van 2:05.36 te breken en heeft een aantal topatleten in huis gehaald: acht atleten liepen onder de 2.07, onder wie de Keniaanse tweevoudig wereldkampioen Abel Kirui, landgenoot en drievoudig winnaar Wilson Chebet en de snelle Ethiopiër Ayele Abshiro. Met rond de 20 graden, wind en een hoge luchtvochtigheid zal dat lastig worden, aldus raceleider Jos Hermes. Het weer is uitzonderlijk zomers te noemen: de organisatie waarschuwt zelfs voor uitdroging! Opnieuw worden er meer sporters verwacht: waren het er vorig jaar 42.600, dit keer komen zo’n 44.000 voor diverse afstanden aan de start, van wie ruim de helft uit het buitenland.

Update: nummers 1, 2 en 3 vestigen nieuw PR

Naast de marathon zijn er de Mizubo halve Marathon, de TCS 8 km, de Skylander Kids Rub en de Echo Mini Marathon. De marathon begint om 9.30 uur en start in het Olympisch Stadion. De halve marathon begint buiten het stadion op de Stadionweg om 13.20 uur en de TCS 8 km op de Stadionweg naast het Stadionplein om 10.10 uur. De Kids Run voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar over 700 meter start vanaf 10.00 uur achter het stadion. Alle afstanden eindigen in het Olympisch Stadion, gratis voor het publiek toegankelijk. Voor veel lopers is de binnenkomst in het historische stadion altijd een waar kippenvel-moment. De Mini Marathon is een loop van 1 kilometer voor kinderen en begint vanaf drie locaties in de stad.

De Amsterdam Marathon staat bekend als snel, met een parcours langs highlights als het Rijksmuseum, Museumplein, Vondelpark, Tropenmuseum, Amstelhotel en de oevers van de Amstel. Het Vondelpark is altijd vaste prik in de route, net als de tocht langs de Amstel, dat ook al in het parcours zat van de marathon tijdens de Olympische Spelen in 1928.  De Sporthallen Zuid, in  de buurt van het Olympisch Stadion, zijn het domein van de Marathon Expo: vrijdag van 10 tot 20 uur, zaterdag van 9 tot 19 uur en zondag van 7.30 tot 14 uur. Alle topmerken uit de sportartikelen branche presenteren de nieuwste sportkleding, schoenen en accessoires. Er zijn stands van sponsors en suppliers; daarnaast is er een gezellig Meetingpoint in Sportcafé Zuid. De dag ervoor, op zaterdag, vindt voor de vijfde keer de Good Morning City Run plaats: een parcours af van 3,3 of 6,5 kilometer langs alle toeristische attracties van de stad.

Lees ook:Amsterdam Marathon 2012
Lees ook:TCS Amsterdam Marathon 2017 – zondag 15 oktober
Lees ook:Marathon Amsterdam 2013
Lees ook:Zondag 18 oktober: Amsterdam Marathon 2015
Lees ook:Zondag 16 oktober: Amsterdam Marathon 2016

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>