Nationale Spelen 2014 in Fryslân

Friesland-Position[1]Vrijdag 13 tot en met zondag 15 juni is de provincie Friesland gastheer van de Special Olympics Nationale Spelen 2014. Sporters uit heel Nederland nemen deel aan wedstrijden in 24 sporten in Sneek en Heerenveen. Vrijdagavond is de openingsceremonie in het Abe Lenstra Stadion. Alle 2000 atleten marcheren het stadion binnen. Traditioneel lopen politieagenten naar de stad van de openingsceremonie en brengen zij de vlam binnen in het stadion, de Torch Run. Net als bij de Olympische Spelen wordt de ‘Flame of Hope’ ontstoken na het uitspreken van de Olympische eed.

Daarna is het feest met optredens van onder meer Ellen ten Damme, Lange Frans en Danny de Munk, de Johan Willem Friso Kapel en 200 danseressen van dansscholen uit Friesland. Na de opening kan iedereen gezellig samen kijken op vier grote LED-schermen naar Oranje op het WK-voetbal. De toegang kost 5 euro. De deuren gaan om 17.45 uur open, de atletenparade begint om 18.00 uur. Zondagavond komt iedereen om 18.00 uur in dit stadion in Heerenveen terug voor de sluitingsceremonie. Iedereen is welkom op de tribune, de toegang is gratis.  De Special Olympics zijn rond 1960 ontstaan in de Verenigde Staten. Eunice Kennedy, een zus van de president. zag hoe oneerlijk mensen met een verstandelijke beperking werden behandeld en bon speciale zomerkampen te organiseren. In 1968 ontstonden de huidige Special Olympics, dat inmiddels is uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie waaraan 180 landen zijn aangesloten.

Lees ook:Einde Paralympische Spelen
Lees ook:Paralympische Spelen geopend
Lees ook:Koning opent Europese Jeugd Olympische Spelen in Utrecht
Lees ook:Welkom thuis, Olympische ploeg
Lees ook:Hernieuwd Thialf opent op 5 november met Open Dag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>