Roparun 2014 met Pinksteren

IMG_20160609_183823Zaterdag 7 juni klonk in zowel Parijs als Hamburg het startschot voor de 23e editie van de Roparun, de langste non-stop estafetteloop ter wereld, met als doel geld op te halen voor zorg aan mensen met kanker (2015: klik hier). Vorig jaar was de opbrengst 5,5 miljoen euro. Zo’n 8000 mensen lopen de hardloopwedstrijd van 500 kilometer van Parijs of Hamburg naar Rotterdam. De deelnemers lopen in teams en wisselen elkaar af. De wedstrijd is non-stop dag en nacht; tussendoor slapen de deelnemers in busjes en campers die meerijden. De aankomst is Pinkstermaandag 9 juni op de Rotterdamse Coolsingel.

De estafettetocht ontstond in 1992 uit een weddenschap: toen liepen 13 teams van de Euromast naar de Eiffeltoren. Nu lopen 230 team mee uit Parijs en 98 teams uit Hamburg. Twaalf jaar liep het parcours van Rotterdam naar Parijs (vandaar de naam ‘Roparun’). Sinds 2004 loopt de route andersom met een feestelijk onthaal op de Coolsingel. Langs de route doen bewoners er alles aan om de renners aan te moedigen en geld in te zamelen. Veel dorpen en steden waar de Roparun doorkomt, organiseren activiteiten. Was de Roparun tot nu toe vooral populair in de regio Rijnmond en delen van Zeeland, sinds 2012 ook in Hamburg wordt gestart, komt daar verandering in.

Om 11.00 uur vertrokken deeerste teams vanuit Hamburg, om 14.30 uur vanuit Dugny, iets ten noorden van Parijs. De route vanuit Frankrijk loopt door België via Mons (Bergen) en Antwerpen. In Nederland loopt het parcours door Bergen op Zoom, Numansdorp, Oud Beijerland en Rotterdam-Zuid. Vanuit Hamburg gaat de tocht via Bremen en Ostfriesland, passeert de grens met Nederland, Emmen, Coevorden, Almelo, Zutphen, Apeldoorn, Ede, over de Grebbeberg, Ridderkerk en Rotterdam-Zuid. Zowel uit Parijs als uit Hamburg worden op Tweede Pinksterdag niet alleen de teams op de Coolsingel feestelijk onthaald, maar ook de verzorgers, organisatoren en honderden andere vrijwilligers.

Update: aan het eind van de middag is noodweer voorspeld

Lees ook:Roparun 2015 van Parijs en Hamburg naar Rotterdam
Lees ook:Roparun 2016 van Parijs en Hamburg naar Rotterdam
Lees ook:Roparun 2017 onderweg van Hamburg en Parijs naar Rotterdam
Lees ook:Roparun 2012
Lees ook:Roparun 2013 met Pinksteren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>