Koningsspelen op 6.500 basisscholen

IMG_20160516_111147Vrijdag 26 april vinden de Koningsspelen plaats voor leerlingen van de basisscholen in Nederland (2014: klik hier). Sommige scholen hielden de sport- en speldag al op woensdag of donderdag, maar het leeuwendeel van de 6.500 deelnemende basisscholen doen dat op de dag voor de meivakantie begint. Het Nationaal Comité Inhuldiging bedacht het event in de aanloop naar de troonswisseling op 30 april. De dag maakt er geen deel uit, maar valt toevallig wel samen met de Nationale Sportweek van 20 tot en met 27 april. Sleutelwoord voor alle activiteiten van deze dag is ‘samen’. De toekomstige koning en koningin openen de dag op basisschool De Triangel en Het Palet in Enschede. Om 9.30 uur begint als landelijke aftrap de warming-up: de dans ‘Spelen is gezond’.

Per provincie dingt een school mee naar een persoonlijke ontmoeting met het Koninklijk paar tijdens hun tour door de provincies in mei en juni. Scholen kunnen zelf het programma van de landelijke sport- en speldag invullen, zolang de dag maar begint met een Koningsontbijt gevolgd door de Koningssportdag. De school met de meest in het oog springende activiteit wordt uitgekozen voor een bezoek van de koning en de koningin. Alle scholen beginnen met een feestelijk Koningsontbijt, gesponsord door onder meer supermarktketen Jumbo, officieel partner van de koningsspelen. Op alle schoolpleinen is een Koningsknikkertegel gelegd. De organisatie van het NK Knikkeren hoopt dat zoveel mogelijk scholen gaan knikkeren. Alle kinderen krijgen een speciaal T-shirt. Meer dan tien vluchten waren nodig om de in totaal 1,3 miljoen T-shirts te vervoeren. Ze kwamen deze week op Schiphol aan. Republikeinse ouders hebben een probleem: ze willen niet dat hun schoolgaande kinderen de hele dag in oranje rondlopen, maar mogen ze niet thuis houden, omdat het een gewone schooldag is. Nóg een minpuntje: het blijft waarschijnlijk niet droog.

Lees ook:Koningsspelen 2014
Lees ook:Koningsspelen op vrijdag 25 april
Lees ook:Koning en koningin bezoeken Koningsspelen in Leiden
Lees ook:Koningspaar opent Koningsspelen vrijdag 22 april in Amsterdam Zuidoost
Lees ook:Koning en koningin openen Koningsspelen vrijdag 21 april in Veghel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>