Tata Steel Chess 2012

Vrijdag 13 tot en met zondag 29 januari 2012 vindt in het Noord-Hollandse Wijk aan Zee de 74e editie plaats van Tata Steel Chess (2013: klik hier), sinds twee jaar de nieuwe naam van het jaarlijkse schaaktoernooi van Corus Chess. De voormalige Hoogovens in het aanpalende IJmuiden veranderde haar naam van Corus in Tate Steel. Ieder jaar januari is het badplaatsje het ‘Wimbledon’ van de schaakwereld. Het toernooi van de moeder aller denksporten telt drie groepen van ieder 14 grandmasters. Vrijdag 20 januari kwam er een onverwachte ‘attractie’ bij: een vrachtschip liep vast voor de kust bij Wijk aan Zee.  

 

Zij spelen volgens het ‘round robin’ systeem spelen: bij toerbeurt tegenover elkaar. Alle ronden starten om 13.30 uur; de laatste op 29 januari begint om 12.00 uur. Op 18, 23 en 26 januari zijn rustdagen ingeroosterd. Locaties zijn dorpshuis De Mondriaan, café De Zon, het Tate Steels Chess Pavilion en een strandtent. Naast het proftoernooi zijn er amateur-evenementen: tienkampen, vierkampen en een rapidtoernooi: die staan open voor spelers van iedere speelsterkte. Op de slotdag proberen schakers op verschillende plekken ter wereld tegelijkertijd schaakproblemen op te lossen. Vorig jaar deden ruim 200 oplossers uit 28 landen mee.  

 

Tata Steel is een Indiase staalgigant die in 1907 is opgericht. Het kocht Corus op in 2007, het Britse bedrijf dat een jaar of wat daarvoor Hoogovens in IJmuiden overnam. Met ingang van 27 september 2010 werd de naam Corus officieel vervangen door Tata Steel. De voormalige Hoogovens hebben een bijzondere band met het schaaktoernooi: ruim zeventig jaar geleden begon een groep medewerkers met een schaaktoernooitje in Wijk aan Zee, dat uitgroeide uit tot een van de mooiste en hoogst geclassificeerde schaaktoernooien ter wereld.

Lees ook:Tata Steel Chess 2011
Lees ook:Tata Steel Chess – nieuwe naam voor Corus Chess
Lees ook:Tata Steel Chess 2013 in Wijk aan Zee
Lees ook:Tata Steel Chess in Wijk aan Zee – het Wimbledon van het schaken
Lees ook:Tata Steel Chess in Wijk aan Zee

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>