Studentenroeiwedstrijd Varsity 2011 in Houten

Op zondag 10 april 2011 wordt op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten voor de keer de 128e de Varsity gehouden (2013: klik hier): de  jaarlijkse Nederlandse roeiwedstrijd voor studenten. De term ‘varsity’ is een verbastering (bekakt uitspreken van) ‘university’. Naast allerlei wedstrijden is het hoogtepunt de race der Oude Vieren. Daarvoor zet iedere studentenstad  haar beste vier roeiers in: ook dit jaar met veel Olympische en bondsroeiers.

 

Het winnende viertal is ‘de’ winnaar van Varsity’. De roeiers ontvangen het prestigieuze gouden blik. Het is al jarenlang traditie dat toeschouwers direct na de Oude Vier finale het koude water induiken en de winnaars tegemoet zwemmen. Meefietsen met de roeiers kan aan de zuidkant van het kanaal: de kanaalweg is op de wedstrijddag afgesloten voor autoverkeer. Het roeierdomein is afgescheiden van het toeschouwerterrein. Tickets zijn alleen cash te koop. Om 10.00 vindt de eerste start plaats; om 17.00 uur de Oude Vieren. Er is geen treinverkeer mogelijk van en naar station Houten: er rijden pendelbussen van en naar het Jaarbeursplein bij Utrecht Centraal.

 

In 1874 werd in Leiden de eerste studentenroeivereniging van ons land, ‘Njord’, opgericht, in 1876 volgde Delft met ‘Laga’. In 1878 streden ze de eerste Varsity race tegen elkaar op het Galgenwater in Leiden, met de roemruchte wedstrijd op de Theems tussen de roeiploegen van de universiteiten van Oxford en Cambridge als voorbeeld. In 1882 kwam er een derde ploeg bij: ‘Triton’ uit Utrecht. In 1946 verleende de koningin het predicaat ‘Koninklijk’ aan de Nederlandse Studenten Roei Bond (KNSRB). In de roerige jaren zestig werden elitaire (sub)clubjes opengebroken. Los van het officiële studentenleven ontstonden in meerdere steden nieuwe roeiverenigingen voor studenten die in 1973 voor het eerst ook aan de Varsity mochten meedoen. Vrouwen bleven toen nog buitengesloten, maar kwamen er later bij.

Lees ook:Varsity 134 – universiteitsroeien op Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten
Lees ook:Studentenroeiwedstrijd Varsity in Houten
Lees ook:Varsity 133 – universiteitsroeien op Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten
Lees ook:Varsity 2012 – studentenroeiwedstrijd Houten
Lees ook:Varsity – studentenroeiwedstrijd op Amsterdam-Rijnkanaal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>