Week van de Teek 2011

Van maandag 4 tot en met zondag 10 april 2011 is het de Week van de Teek (2013: klik hier). Thema dit jaar is ‘recreatie in het groen’. De teek is de gevaarlijkste insect die in ons  land voorkomt. Ze kruipen rond in hoog gras en struikgewas in bossen, duinen, weilanden en heidevelden. Verder zitten ze op huisdieren, vogels, wild en kadavers. Teken worden actief als de temperatuur zo’n 8 à 10 graden Celsius wordt.

 

Teken zien eruit als kleine spinnetjes en zijn erg klein, maar als ze zich volzuigen met bloed, zwellen ze io tot donkerrode bolletjes. Mensen in korte broek zijn voor teken ware afhaalrestaurants. Een lange broek met sokken over de broekspijpen ziet er wellicht niet elegant uit, maar helpt wel tekenbeten te voorkomen. Steeds meer teken zijn besmet met de Borelia bacterie: een beet van zo’n besmette teek kan de ziekte van Lyme veroorzaken, volgens Staatsbosbeheer ziekte nummer 1 onder boswachters. De ziekte kan leiden tot verlammingsverschijnselen, huidaandoeningen en psychische klachten. Als een teek binnen 24 uur wordt verwijderd, is er meestal niks aan de hand. Wel is het raadzaam zo’n plek in de gaten te houden en naar de dokter te gaan, als de plek rood blijft. Vlooien en teken zijn er altijd, maar worden vooral actief als het wat warmer wordt en het vochtig is. Begin jaren ’80 was er in Oostenrijk een inentingsactie tegen ‘de kleine vampieren uit de Donaudelta’, zoals ze daar toen werden genoemd. Door de zachtere winters rukken teken naar het Noorden op.

Lees ook:Week van de teek 2012
Lees ook:De Week van de Teek
Lees ook:Week van de teek
Lees ook:Week van de Teek
Lees ook:Week van de Teek 2014

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>