Alkmaars Ontzet 2010

IMG_20160602_125046Vrijdag 8 oktober 2010 is het 437 jaar geleden dat Alkmaar werd ontzet: een dag die nog steeds groots wordt gevierd (2012: klik hier). Van Alkmaar de Victorie: een bekende uitspraak in de 80-jarige oorlog (1568-1848). Alkmaar was de eerste stad die de Spanjaarden overwon. De Republiek der Zeven Provinciën had zich onafhankelijk verklaard van Spanje en koning Philips II stuurde een leger hierheen. De eerste twintig jaar van de oorlog waren de Spanjaarden heer en meester, maar op 8 oktober 1573 moesten ze hun beleg rond Alkmaar opgeven, nadat de dijken waren doorgestoken: het begin van een reeks overwinningen. Het nieuws snelde vooruit naar het belegerde Leiden, dat een jaar later op 3 oktober 1574 werd ontzet.

 

De feestdag begint traditioneel met een ontbijt voor kinderen en ballonnen oplaten. Daarna zijn er de hele dag (en de dagen ervoor) allerlei activiteiten. Er is een historische kermis, wedstrijden kaasdragen voor de jeugd, danswedstrijden en Ontzet-Pop op het Waagplein, demonstraties van brandweer, landmacht en marine, een jeugdoptocht en kinderfestijn, een Oudhollandse markt, ringsteken, een optocht en danswedstrijden. In de Grote Sint Laurenskerk is een herdenkingsplechtigheid. ’s Avonds is de traditionele zuurkoolmaaltijd op het Canadaplein, taptoe op het Waagplein, het Ontzetfeest in Theater De Vest en tot slot vuurwerk tussen Ringersbrug en Tesselsebrug. Het Stedelijk Museum Alkmaar presenteert op deze dag ingrijpende plannen om de komende 2,5 jaar alle zalen in fasen helemaal nieuw in te richten. Ook komt er een permanente presentatie zijn van de belangrijkste gebeurtenis van de stad: ‘Victorie, het beleg van Alkmaar in 1573’.

Lees ook:Alkmaars Ontzet
Lees ook:Alkmaar Ontzet 2011
Lees ook:Alkmaars Ontzet 2014
Lees ook:Alkmaars ontzet 2013
Lees ook:Alkmaars Ontzet 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>