Nijmeegse Vierdaagse 2010

Dinsdag 20 juli 2010 start de 94e editie van de Vierdaagse van Nijmegen: het grootste wandelevenement en één van de grootste sportevenementen ter wereld (editie 2013: klik hier). Het jaarlijkse festijn start altijd op de derde dinsdag van juli. Nijmegen vierde in 2009 ’100 jaar Vierdaagse’, maar  eigenlijk was het de 93e keer, omdat in  de oorlog  zeven jaar niet werd gewandeld. Zondag is de officiële opening mat de Vlaggenparade in het Goffert Stadion en daarna het Gevelconcert op de Grote markt. Dinsdagavond spettert aan het eind van de eerste wandeldag traditiegetrouw vuurwerk omhoog: ‘Waal in vlammen’. Hoogtepunt is de glorieuze intocht op vrijdag door de Sint Annastraat,  die dag ‘Via Gladiola’ met publiekstribunes  en gladiolen voor alle binnenkomende wandelaars. De Vierdaagse wordt traditioneel afgesloten met het Blarenbal.

 

Dit jaar wordt een hete editie: de eerste wandeldag 30 tot 32 graden. Er liggen draaiboeken klaar voor als het té heet wordt, zoals: inkorten van afstanden, vervroegen van starttijden en extra water langs de route. Update: de wandelaars starten dinsdag vroeger. Er staan schermen langs de route over de actuele situatie. De inschrijving is gesloten: het maximum van 45.000 deelnemers is bereikt. Zondag en maandag kunnen zij hun startbewijs ophalen. De deelnemers lopen 30, 40 of 50 kilometer per dag, met telkens een andere route door het Gelderse, Brabantse of Limburgse Land. Iedere dag staat een andere stad centraal: de eerste dag (dinsdag, door de Betuwe) is dat Elst, de tweede dag Wijchen, de derde dag (donderdag, door het Zevenheuvelen gebied) Groesbeek en de vierde dag Cuijk. In Nijmegen vinden de Vierdaagsefeesten plaats, maar in de dorpen en steden langs de route is het ook feest. SBS 6 doet vanaf maandag verslag: op de loopdagen vanaf 18.00 uur de intocht op die dag van de wandelaars en rond 23.20 uur het Vierdaagse journaal. De KRO brengt iedere avond om 19.25 uur op Nederland 1 ‘Het gevoel van de Vierdaagse’. De NS biedt een 24-uurs dienst naar Nijmegen, treinkaartjes die geldig zijn tot 05.00 uur en in de regio een 4-Daagse retour.

 

In 1904 richtten militairen in Breda een voetbalclub op, die het jaar erop een toernooi organiseerde. Dat groeide uit tot de Sportdagen voor het Veldleger. In 1908 ontstond de sportbondkoepelorganisatie Nederlandsche Bond voor Lichamelijke Opvoeding. Die organiseerde in 1909 een wandelvierdaagse vanuit tien kazernes naar de Bredase sportdagen. Vierdaagsen waren toen populair: op paarden, fietsen en roeien op rivieren. In 1925 kreeg Nijmegen definitief de Vierdaagse. Na de oorlog lukte het om in de verwoeste stad het evenement nieuw leven in te blazen en al gauw groeide de populariteit zó sterk, dat in 2004 voor het eerst een inschrijflimiet moest worden ingesteld.

Lees ook:Nijmeegse Vierdaagse 2009
Lees ook:Vierdaagse Nijmegen 2013
Lees ook:Nijmegen is klaar voor de 99e Vierdaagse
Lees ook:Vierdaagse Nijmegen 2012
Lees ook:Dinsdag 18 juli start 101e Vierdaagse van Nijmegen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>