Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen Workum

In de herfstvakantie staat Workum helemaal in het teken van historische schepen en visserij. Met een ‘Jongens oprotten’ ging maandagmiddag 19 oktober 2009 de 36e editie van de Strontrace in Workum van start (editie 20112 klik hier). Historische schepen varen non-stop, dag en nacht, van Workum over het IJsselmeer, via het IJ en de Ringvaart naar het Zuid-Hollandse Warmond. Daar wordt ‘de stront’ (kunstmest) afgegeven en varen de boten weer terug naar Workum. De bedoeling is om zo snel mogelijk een paar zakken kunstmest naar Warmond te vervoeren, alleen met behulp van zeilkracht en handkracht. Alleen historische schepen mogen meedoen.

 

Begin vorige eeuw vervoerden zo’n 150 tjalken en klippers koemest van de Friese Zuidwesthoek naar de Bollenstreek. De snelste zeilers konden als eerste weer een nieuwe reis aanvangen en zo meer verdienen: daardoor waren het eigenlijk de eerste wedstrijdzeilers. In 1973 werd de traditie in ere hersteld met de eerste ‘Strontrace’, maar nu met kunstmest in plaats van koeienpoep. Een tweede race is de Beurtveer van Workum naar Amsterdam. Met passagiers en post varen de beurtschepen langs een aantal IJsselmeerhavens naar keuze: net als vroeger zonder motor. Het derde traditionele evenement zijn de Workumse visserijdagen: maandag tot en met vrijdag mogen 29 historische vissersschepen op traditionele wijze het IJsselmeer bevissen. Gebruik van motoren is strafbaar. Woensdag en zaterdag wordt de aanvoer aan land gebracht en bij opbod geveild.

Lees ook:Strontrace, Beurtveer, Visserij en Liereliet Workum 2014
Lees ook:Visserijdagen en Strontrace Workum 2011
Lees ook:Strontrace en Beurtveer Workum 2012
Lees ook:Strontrace en Beurtrace Workum
Lees ook:Strontrace, Beurtveer, Visserijdagen en Liereliet in Workum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>