WK sprint op de schaats in een tjokvol Thialf

De Wereldkampioenschappen (WK) sprint op de schaats in het Thialf Stadion in Heerenveen zijn in volle gang. Het stadion is tot de nok toe gevuld. De ‘F-sides’, de korte kanten van het stadion, zijn oranje gekleurd door de bontgekleurde uitdossingen van de toeschouwers. Daar staan de echte fans. Veel schaatsers, ook uit andere landen, schaatsen er gráág, vanwege dat enthousiaste publiek. Als door de luidsprekers schalt dat een schaatser op dat moment bezig is zijn persoonlijk record te breken, dan kan hij nóg zo onbekend zijn, uit welk land dan ook komen: voor het publiek maakt dat niets uit. Dat gaat dan uit zijn dak.   

Laat staan als er een baanrecord inzit, of méér! Of dat er dit keer inzit, is nog de vraag: het ijs is wel eens sneller geweest. De ijsmeester kan de hardheid en temperatuur van het ijs en dus de snelheid van de schaatsers beïnvloeden. Voor het publiek maakt het niets uit; dat swingt mee met het dweilorkest, doet de wave en geniet.

Erben Wennemars was drie keer de snelste sprinter van Nederland, maar ditmaal is hij er niet bij. Twee weken geleden verknalde hij zijn eerste 500 meter zo erg, dat hij zijn tiende deelname aan het WK misliep. Wennemars eindigde toen uiteindelijk als vijfde op de Nederlandse Kampioenschappen (NK) sprint, verspeelde een ticket voor dit weekend en zit nu op de reservebank stiekem te hopen dat één van de vier andere Nederlanders uitvalt. 

‘Ik ben ik vorm nu. De trainingen gaan lekker. Ik voel me beter dan op het NK, dus ik wil graag rijden.’ Maar het ziet er niet naar uit dat hij in actie kan komen. Op tv zei Wennemars wat sipjes: ‘Het is jammer. Ik had hier zó graag gereden, met ál dat geweldige publiek.’ Hij zal zich nu moeten voorbereiden op het WK allround, volgende maand in Berlijn. Vorig jaar eindigde de sprinter op zijn debuut als allrounder verrassend als vijfde. Op de skate-off, komende dinsdag en woensdag, kan hij nog een ticket naar Berlijn bemachtigen.

Lees ook:NK sprint in het Thialf Stadion
Lees ook:Olympisch Stadion onthaalt Olympische Team
Lees ook:Afscheid Wennemars op NK Kortebaan Dalfsen
Lees ook:Hernieuwd Thialf opent op 5 november met Open Dag
Lees ook:Ouwehands Dierenpark rouwt om dood ijsbeertje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>