Amnesty’s grootste mensenrechtenactie van het jaar

IMG_20160804_124625Een Chinese activiste die door marteling in een rolstoel is beland, een Finse transgenderactivist die niet gedwongen gesteriliseerd wil worden, een activist uit Tsjaad die levenslang kan krijgen voor een filmpje op Facebook. Op en rond 10 december komen mensen in actie voor anderen die hun hulp nodig hebben. Wereldwijd pakken honderdduizenden mensen een pen, laptop of iPad en schrijven miljoenen brieven tijdens de Schrijfmarathon. De Schrijfmarathon geeft mensen al jaren hoop. Doordat wereldwijd autoriteiten met tienduizenden brieven worden bestookt, lukt het om verandering teweeg te brengen: een gewetensgevangene komt vrij, discriminerende wetten worden aangepast, marteling stopt. “Het schrijven van brieven kan echt levens veranderen”, zegt Amnesty-directeur Eduard Nazarski (bron: persbericht).
-
Overal in Nederland schrijven rond 10 december – de internationale Dag van de Rechten van de Mens – mensen brieven naar de autoriteiten van landen die de mensenrechten schenden. Daarnaast worden kaarten gestuurd naar mensen die daarvan het slachtoffer zijn. Om hen een hart onder de riem te steken. Vorig jaar werden er in Nederland alleen al meer dan 160.000 brieven geschreven. En dat heeft effect: “Iedere brief, ieder bezoek, ieder woord gaf ons kracht en steunde ons in deze lange maar rechtvaardige strijd voor vrijheid en democratie.” Aldus de Congolese mensenrechtenverdedigers Fred Bauma en Yves Makwambala. Zij kwamen in 2016 vrij nadat ze 17 maanden hadden gevangengezeten voor hun strijd voor democratie.
-
Mensenrechtenverdedigers wereldwijd in het nauw
Mensenrechtenverdedigers hebben het over de hele wereld zwaar: ze staan onder druk, worden geïntimideerd, lastiggevallen, gearresteerd en soms zelfs gemarteld of gedood. Met de Schrijfmarathon laten we de autoriteiten weten dat we hen in de gaten houden en dat we achter de mensen staan die opkomen voor onze rechten.
-
Wat gebeurt er waar tijdens de Schrijfmarathon?
In heel Nederland kun je op en rond 10 december in actie komen. Op ruim 550 plaatsen vinden allerlei activiteiten plaats: van schrijfbijeenkomsten bij mensen thuis, in het café of op de sportclub, tot grote evenementen zoals het Writer’s Block Festival op 7 december in Den Haag en de Schrijfmarathon op 10 december in het Amnesty-kantoor in Amsterdam. Op onze website staat een overzicht van alle schrijfevenementen in ons land: https://www.amnesty.nl/schrijfmarathon-2017/schrijfmarathon-op-de-kaart
-
Voor wie schrijven we brieven?
Dit jaar staan deze mensen centraal tijdens de Schrijfmarathon.
-
De Chinese Ni Yulan komt op voor mensen die gedwongen hun huis moeten verlaten. Ze is daarvoor gemarteld, geïntimideerd, zat ten onrechte gevangen en werd zeker zeven keer uit haar huis gezet. Door de martelingen zit ze nu in een rolstoel.
-
Sakris Kupila uit Finland is transgender en wil als man worden erkend, maar moet zich daarvoor laten steriliseren. Dat wil hij niet. Sakris wordt lastiggevallen, geïntimideerd en bedreigd met geweld omdat hij opkomt voor de rechten van transgenders.
-
Mahadine uit Tsjaad bekritiseerde de regering met filmpjes die hij op Facebook plaatste. Zo maakte hij gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting, een mensenrecht. Hij werd ervoor gevangengezet en gemarteld.
-
Taner Kılıç (voorzitter van Amnesty Turkije) en tien andere mensenrechtenactivisten werden in de zomer van 2017 gearresteerd. Ze zetten zich vreedzaam in voor de mensenrechten in hun land, maar worden beschuldigd van ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’. Tien van hen zijn op borgtocht vrij, Kılıç zit nog gevangen.
-
Clovis Razafimalala uit Madagaskar zette zich op vreedzame wijze in tegen illegale houtkap en werd daarvoor tot vijf jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld. Hij gaat tegen zijn veroordeling in hoger beroep, omdat hij elk moment weer kan worden opgepakt.
-
De Egyptische Hanan Badr el-Din komt op voor de rechten van de familieleden van mensen die zijn verdwenen. Daarop werd ze ervan beschuldigd lid te zijn van de verboden Moslimbroederschap. Ze is een gewetensgevangene en werd gevangen gezet omdat ze zich inzette voor de mensenrechten.
-
Issa Amro en Farid al-Atrash uit Palestina protesteerden tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever. Vanwege dit vreedzame protest worden zij vervolgd.
Leden van de organisatie MILPAH komen met gevaar voor eigen leven op voor de rechten van de inheemse Lenca-gemeenschap in Honduras. Zij worden bedreigd. We schrijven voor MILPAH om ervoor te zorgen dat de zij hun werk veilig kunnen doen en dat de degenen die activisten hebben vermoord, berecht worden.
-
Shackelia Jackson uit Jamaica strijdt voor gerechtigheid in de zaak van haar broer Nakiea. Hij werd door de politie doodgeschoten, omdat ze hem aanzagen voor een overvaller. Shackelia en haar familie eisen een onafhankelijk onderzoek naar zijn dood en berechting van de dader.
-
Xulhaz Mannan uit Bangladesh is vermoord met machetes omdat hij opkwam voor de rechten van LHBTI’s. De autoriteiten doen echter geen enkele moeite om de daders van de moord te berechten.
-
Verander een leven. Schrijf mee op 10 december!
-

Lees ook:Vlammen voor de vrijheid
Lees ook:Oorlogsbrieven van koningin Wilhelmina vrijgegeven
Lees ook:Prinses Laurentien opent Week van de Alfabetisering
Lees ook:Week van de Alfabetisering 2014
Lees ook:Van Goghs brieven, de kunstenaar aan het woord

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>