Vier wereldpremières in hoofdprogramma Movies that Matter Festival

727px-Peace_Palace_The_HagueDen Haag maakt zich op voor het Movies that Matter Festival (2016: klik hier). De Hofstad is als Internationale Stad voor Vrede en Recht dé ideale locatie voor dit jaarlijkse internationale film- en debatfestival over  mensenrechten en menselijke waardigheid. Naast documentaires en speelfilms van bevlogen filmmakers zijn er talkshows, debatten, muziek-optredens en exposities. Het festival vindt plaats van vrijdag 20 tot en met zaterdag 28 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui. Hoofdpartners zijn Amnesty International en het vfonds., VARA en dagblad Trouw mediapartners.

De openingsfilm op 20 maart in Timboektoe. Zaterdagavond  21 maart staat het Spuitheater in het teken van A matter of Act, Amnesty’s hoofdprogramma van het festival, met vier wereldpremières en vier mensenrechtenactivisten. De Egyptische schrijver Nawal el Saadawi, de Congolese arts Dr. Denis Mukwege, de voormalige hoofdaanklager Claudia Paz y Paz uit Guatemala en de Russische mensenrechtenactivist Ella Poliakova wonen de wereldpremières van de documentaires over hun leven bij. Ook Oscar-winnaar CITIZENFOUR maakt deel uit van dit programma dat mensenrechtenactivisten centraal stelt.

De nu 83-jarige Egyptische Nawal el Saadawi strijdt tegen vrouwenbesnijdenis en moslimfundamentalisme. De film beschrijft haar leven, strijd en aanwezigheid tijdens de protesten op het Tahrirplein in Caïro. Na de vertoningen op zondag 22 en woensdag 25 maart zijn er nagesprekken met de regisseur en El Saadawi. De Congolese arts Dr. Denis Mukwege kreeg onlangs de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken, voor zijn onvermoeibare inzet voor slachtoffers van seksueel geweld in zijn land. De film The Man Who Mends Women gaat zondag 22 maart in wereldpremière. Na afloop is er een gesprek met Mukwege en regisseur Thierry Michel. Maandag 23 maart gaat Cargo 2000 in wereldpremière, over Ella Poliakova die onderzoek doet naar omgekomen Russische soldaten in Oekraïne. Samen met regisseur Masha Novikova en co-auteur Margreet Strijbosch is zij bij de nabespreking aanwezig.

Lees ook:Movies That Matter Filmfestival in Den Haag
Lees ook:Minister Ploumen opent Movies that Matter Festival
Lees ook:Woensdag 21 september: start Nederlands Film Festival 2016 in Utrecht
Lees ook:Nederlands Film Festival 2014 in Utrecht
Lees ook:Woensdag 16 november begint IDFA

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>