Paasvuren verboden door aanhoudende droogte

IMG_20161022_105637Door de aanhoudende droogte worden tientallen  paasvuren in het land verboden. Met name in Overijssel en Gelderland is het al eeuwen een traditie om in het paasweekend een grote stapel hout in brand te steken. Het heeft al lage tijd niet geregend en er staat een harde wind. Het risico is groot dat een paasvuur kan uitgroeien tot een natuurbrand. Ook kan het vuur overslaan op huizen met een rieten dak. Klik hier waar het wel en waar niet mag.

In Gelderland, de provincie Utrecht en het Gooi is code oranje van kracht: dat betekent dat de kans op natuurbranden groot is. In onder meer Overijssel en Drenthe geldt code geel: de kans op natuurbranden is niet groot, maar door de droogte kan het toch gebeuren. De brandweer ziet nog geen aanleiding om een totaal verbod op paasvuren te adviseren, maar bekijkt per locatie of een paasvuur verantwoord is. Als eerste gemeenten hebben Lochem in de Achterhoek, Raalte in Overijssel, Laag-Soeren op de Veluwe en Oost- en West Stellingwerf in Friesland het aansteken van paasvuren dit weekend verboden. Ook in 2011 gingen veel paasvuren door de droogte niet door. De hoogste houtstapel ligt in het Overijsselse Espelo. Daar hebben boakebouwers een stapel van twintig meter gemaakt; vorig jaar werd hier het Guinness Book of Records bereikt met de hoogste paasvuurstapel ooit.

Lees ook:Regenval maakt einde aan code rood
Lees ook:Droogte mogelijk spelbreker paasvuren
Lees ook:Code rood voor natuurbranden in Overijssel, Gelderland en Zeeland
Lees ook:Paasvuur 2013: waar mag het wel en waar niet?
Lees ook:Tot juli droog en warm weer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>