Earth Hour – een uur lang het licht uit

IMG_20161012_165223Zaterdagavond 23 maart 2013 gaan over de hele wereld om 20.30 uur de lichten uit, tijdens Earth Hour (2014: klik hier). Dat zal niet overal op een hetzelfde moment zijn, want het is niet overal tegelijkertijd 20.30 uur. In Nederland worden bekende gebouwen, huizen en bedrijven in duisternis gehuld, zoals het Paleis op de Dam in Amsterdam, het Vredespaleis in Den Haag en de Euromast in Rotterdam. Verschillende organisaties doen mee met eigen evenementen, zoals boswandelingen in het donker en een vaartocht over het Naardermeer bij  Natuurmonumenten.

Earth Hour werd in 2007 in Sydney opgezet door het Wereld Natuur Fonds (WNF). Toen deden zo’n 2,2 miljoen mensen en ruim 2000 bedrijven één uur het licht uit om stil te staan bij het klimaat. Een jaar later volgden wereldwijd meer dan 50 miljoen mensen; ieder jaar groeit het aantal verder. Met Earth Hour wil het WNF de mensen wijzen op duurzaamheid. Met onze huidige consumptie heeft de aarde anderhalf jaar nodig om te produceren wat we in één jaar gebruiken. Tussen 1970 en 2007 nam de soortenrijkdom van planten en dieren wereldwijd af met bijna 30 procent; in de tropen zelfs met 60 procent. Onlangs bleek dat Hongkong de meeste lichtvervuiling op aarde produceert: maar liefst duizend maal meer dan internationaal aanvaardbare niveaus.

In 2011 lanceerde Earth Hour een online platform: Beyond the Hour, dat overheden, bedrijven en individuen moet inspireren om niet alleen dit ene uurtje aan het klimaat te denken en er wat aan te doen, maar het hele jaar door. Misschien een remedie om criticasters de mond te snoeren die Earth Hour ‘pathetische onzin’ vinden. Tot nu toe was de sympathieke actie een bijna wanhopige poging om alle wereldburgers één uurtje na te laten denken over hoeveel energie we met z’n allen verbruiken en of dat niet een beetje minder kan. Beyond the hour kan het klimaat op aarde wellicht een structureler steuntje in de rug geven.

Lees ook:Earth Hour 2011 – een uur het licht uit
Lees ook:Op Earth Hour gaat om 20.30 uur het licht een uur uit
Lees ook:Zaterdag 25 maart: Earth Hour – alle elektriek een uurtje uitdoen
Lees ook:Earth Hour op zaterdag 28 maart
Lees ook:Op Earth Hour gaan de lichten een uur uit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>