Utrecht Marathon 2011: eigen lopers eerst

Paasmaandag 25 april 2011 vindt voor de 11e keer de Jaarbeurs Utrecht Marathon plaats (2012: klik hier). De organisatie geeft deze editie de titel ‘Dutch Battle’ mee en ontmoedigt deelname van buitenlanders, door geen startgeld en bij een overwinning slechts 100 euro uit te betalen. Als maandag een Nederlander wint, kan hij rekenen op 10.000 euro. Daarmee wil de organisatie de Nederlandse renners een stimulans  geven. Met name Kenianen overspoelen grote marathons: het Afrikaanse land is hofleverancier van hardlooptalent. Een professionele loper kan twee marathons per jaar ‘behappen’ en moet in die twee keer zijn jaarsalaris bij elkaar verdienen: met startgeld en ‘bonussen’, wanneer hij onder bepaalde tijden weet te lopen.

 

Van de laatste 25 grote marathons in ons land (Amsterdam, Rotterdam, Enschede, Eindhoven en Utrecht) wonnen Kenianen er 23. De beslissing heeft voor een hoop commotie gezorgd: ‘de blanke marathon, eigen lopers eerst’, schamperen criticasters. De directeur van de Utrechtse marathon, Louran van Keulen, ziet dat anders: hij vindt dat de Keniaanse hegemonie Nederlandse sporters demotiveert. Nederlandse looptijden gaan steeds meer omlaag en er zijn steeds minder toprenners van eigen bodem. De gemeente Utrecht gaat na het evenement met de organisatie om de tafel zitten. De Rotterdamse zakenman en marathonliefhebber Gert-Jan van Wijk gaat  prijzengeld voor een niet-Nederlandse winnaar in Utrecht betalen: hij trekt 9900 euro uit voor een eventuele buitenlandse winnaar, net zoveel als een Nederlandse winnaar krijgt. De prijs heet ‘The World We Run It’. Misschien voorkomt hij hiermee dat Utrecht de risee van marathonland wordt.

 

Hoe dan ook, het programma staat vast, met tot 10.30 uur verschillende kinderlopen, om 10.30 de start van de Marathon, om 10.45 uur van de Natuur & Milieu 5 km, om 11.00 uur van de RTV Utrecht 10 km Run en om 14.00 uur van de Brooks Halve Marathon. Start en finish zijn bij de Jaarbeurs. Net als voorgaande jaren is de Jaarbeurs paaszondag -en maandag het domein van RunningXperience, met kleedruimtes, garderobe, wedstrijdsecretariaat, massageteams, het Rode Kruis, catering en op een centraal podium amusement en prijsuitreikingen.

Lees ook:Utrecht Marathon 2012
Lees ook:Jaarbeurs Utrecht Marathon 2010
Lees ook:Jaarbeurs Utrecht Marathon 2009
Lees ook:Rotterdam Marathon: opmaat Olympische Spelen
Lees ook:Jaarbeurs Marathon Utrecht op Tweede Paasdag

1 Reacties // Reageer

One thought on “Utrecht Marathon 2011: eigen lopers eerst

  1. Rogiers walter

    Het was een mooi parcour en het was leuk om te mogen starten zonder dat grote tot runners er bij waren.
    Al die top atleten mogen wel mee doen van mij maar laat ze dan ook eens aan de staart starten ipv aan de kop.En ook zonder hun helpers.Ik stond eens helemaal vooraan aan de start en dat was wel leuk,het gaf je een goed gevoel, ik heb er niet beter mee gelopen maar het was ten slotte ook zeer warm.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>