Smeltwater zorgt voor hoog Maaswaterpeil

Door de invallende dooi wordt hoog water in de rivieren verwacht. Smeltwater uit Frankrijk en België zorgen voor een hoge waterstand van de Maas in Zuid-Limburg. In Maastricht moet een beleidsteam  overstromingen in Zuid-Limburg zien te voorkomen. Door het smeltwater staat de Maas op dit moment extreem hoog en stijgt het waterpeil met  tien centimeter per half uur. Als de rivier meer dan  1500 kubieke meter water per seconde afvoert, is er sprake van hoogwater.

 

Naar verwachting stijgt het peil naar 1900 kuub: dat leidt niet tot grote problemen, maar hier en daar worden wel maatregelen genomen. Het Waterschap Roer en Overmaas heeft meerdere afsluiters van beken dichtgezet om het achtergebied te beschermen tegen overstromingen. Langs de Maas worden pompen gezet, maar de kaden langs de rivier worden nog niet permanent bewaakt. De smeltende sneeuw zorgde op verschillende plaatsen in Zuid-Limburg voor wateroverlast. In Nuth, Valkenburg en Vaals werd de brandweer er veertig keer bij geroepen bij overgestroomde wegen en ondergelopen kelders. De Noord-Brabantse waterschappen De Dommel en Aa en Maas houden de situatie nauwlettend in de gaten, maar verwachten voorlopig geen problemen. De grond is niet verzadigd, dus het water kan goed worden geabsorbeerd en de sloten hebben normale waterstanden. Ze blijven waakzaam, omdat het smeltwater vanuit België en Limburg voor een hoogwatergolf in de Maas zal gaan zorgen.

Lees ook:Campings in uiterwaarden Rijn en Waal ontruimd
Lees ook:Vrachtschip deels gezonken op Maas-Waalkanaal bij Nijmegen
Lees ook:Hoogwater in Rijn door hevige regenval Duitsland
Lees ook:Waterpeil Maas bij Maastricht zakt alweer
Lees ook:Paarden gered van ondergelopen landtong in Maas

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>