Radiotelescoop Dwingeloo heropend

download (3)De radiotelescoop bij Dwingeloo is zaterdag 5 april na een grondige opknapbeurt heropend. Nobelprijswinnaar, radioastronoom en radio-amateur prof. Joseph Hooton Taylor (voor insiders bekend als K1JT) was eregast bij de heropening. Hij verraste de aanwezigen door honderd nieuwe aardachtige exoplaneten te onthullen, planeten die om een andere ster draaien dan om onze zon. In 1998 werd de installatie stilgelegd en begon het verval. De gerestaureerde telescoop zal worden gebruikt door stichting CAMRAS: voor en door de jeugd, amateurastronomen en radioamateurs.

De telescoop geldt als de bakermat van de radioastronomie en is sinds 2009 rijksmonument. Het werd in 1956 als toentertijd grootste radiotelescoop ter wereld door koningin Juliana in gebruik genomen. De wereldberoemde telescoop was destijds bedoeld om het melkwegstelsel in kaart te brengen door te luisteren naar de piepjes van hemellichamen. Dat leverde onder meer twee sterrenstelsels op die de naam Dwingeloo I en Dwingeloo II meekregen. De ontwikkelingen in de sterrenkunde name neen hoge vlucht en de radiotelescoop in Drenthe werd wetenschappelijk  steeds minder interessant. Vorig jaar werd in Chili de grootste radiotelescoop ter wereld geopend. Het instrument in Dwingeloo wordt nu gebruikt door amateur-astronomen die zoeken naar bijvoorbeeld buitenaards leven, banen van aardscheerders volgen en de zon bestuderen. Even buiten Dwingeloo staat Planetron Cinedrome, met een groot koepelvormig projectiescherm en exposities over sterrenkunde en ruimtevaart.

Lees ook:Koning en koningin brengen streekbezoek aan Veenkoloniën
Lees ook:Vrijdag 11 t/m zondag 13 maart: 40e Landelijke Sterrrenkijkdagen
Lees ook:Univé zet unieke fietstocht uit in Drenthe
Lees ook:Landelijke Sterrenkijkdagen: vrijdag 3 t/m zondag 5 maart
Lees ook:Landelijke Sterrenkijkdagen 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>