Artis mag uitbreiden

IMG_20160509_163439Artis mag eindelijk verder uitbreiden. De Amsterdamse dierentuin uit 1838 is de oudste van het land en zit al jaren krap in haar vel. Naast Artis ligt al jaren een braakliggend terrein aan de oevers van het Entrepotdok, dat ooit een laad –en losplaats van de spoorwegen was. Al in de twintiger jaren van de vorige eeuw liet Artis haar oog op het terrein vallen: de enige plek waar de tuin middenin de stad nog kon groeien. Maar het duurde tot 1997 tot de zoo het groen licht kreeg om uit te breiden met bebouwing op de helft van het terrein. De andere helft was tot nu toe een desolate parkeerplaats, omdat omwonenden jarenlang bouwplannen wisten te dwarsbomen. Woensdag maakte de Raad van State daar een einde aan: Artis mag verder uitbreiden.

 

De eerste helft van het uitbreidingsplan omvatte een nieuwe tropische kas, een restaurant, een speeleiland, een modern verzorgingscentrum en een savanne voor gnoes, zebra’s, gazellen en kleine Afrikaanse dieren. Bij de opening in 2002 waren de gnoes zo door het dolle heen met hun nieuwverworven ruimte, dat ze over de hekken dreigden te springen. Op de andere helft van het terrein gaat het parkeerterrein onder de grond. Daarboven komen nieuwe verblijven voor de grote roofdieren; zonder tralies: een gracht zal de bezoekers scheiden van de leeuwen en andere katachtigen, die op dit moment nog in veel te krappe 19e-eeuwse hokken zitten.

Ook de orang-oetangs krijgen er een nieuw verblijf. Tot die tijd logeren zij in andere dierentuinen om er nageslacht te produceren, in het kader van het Europese fokprogramma. De tijden dat iedere dierentuin van ieder beest één exemplaar (of koppel) had, ligt ver achter ons. Bescherming van bedreigde diersoorten, bijvoorbeeld door fokprogramma’s, is een hoofdtaak voor de zoo geworden. Ook uitwisseling (als het ware ‘herverdelen’) van dieren is tegenwoordig gangbaar. Zo hevelde Artis haar bruine beren ooit over naar een andere tuin en hield het zelf de ijsberen. Dieren kwijnen niet meer weg in benauwde hokken, maar soorten die elkaar kunnen verdragen worden in themalandschappen gegroepeerd. In Artis woont nog één dier in erbarmelijke toestand: de zeekoe dobbert zielig rond in een veel te klein badje. Hopelijk krijgt die na de uitbreiding óók meer ruimte, want op het oude terrein worden de 19e-eeuwse gebouwen gerenoveerd. Het totale werk moet in 2014 klaar zijn en gaat 80 miljoen euro kosten.

Lees ook:Artis bestaat 175 jaar
Lees ook:Land van Ooit gaat open voor publiek – horeca in roze kasteel
Lees ook:Laatste dag Dierenpark Emmen in centrum van de stad
Lees ook:Iris Kuethe Amsterdammer van het Jaar 2014
Lees ook:Jarig Artis zoekt steun voor nieuw olifantenverblijf

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Artis mag uitbreiden

  1. Noel Nesle

    Leuk! Ja, Artis is niet zielig. Artis doet het uitermate goed voor de dieren. Beschermde diersoorten neu… eh, planten zich nog voort ook in deze mooie dierentuin. Daarbij gaat Artis ook nog es goed om met kinderen: er zijn voorlichtingen, speelplekken en er is
    rust.

      /   Reply  / 
  2. Caroline

    Ik weet dat ik erg laat reageer……..maar Jopie….de zeekoe in Artis staat gegrift in mijn geheugen…..in en in triest…..
    Jaren geleden (meer dan 10 vrees ik) heb ik Jopie in zijn veel en veel te kleine eenzame basin gezien, ik schaam mij dat ik hier nooit werk/publicatie van heb gemaakt…..zo nu en dan achtervolgt deze trieste aanblik mij……..nu weer…
    Als ik het goed begrepen heb is Jopie naar (ik meen vorig jaar) een andere ruimere plek/dierentuin verhuisd….en heeft hij gezeldsachap, ik hoop het zo……..
    In je eentje kun je de wereld niet helpen maar kijk eens naar de eenzame zielen, ook in verpleeg/bejaardentehuizen…..ik schaam mij diep ook voor mijzelf, dat ik de energie en de kracht niet heb of niet gebruik om zo nu en dan een druppel op de gloeiende plaat te werpen..

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>